Σχεδόν έτοιμος ο Nord Stream 2, σύμφωνα με τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχεδόν έτοιμος ο Nord Stream 2, σύμφωνα με τη Ρωσία
Απομένουν 100 χλμ για την ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσιάς, Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tass, για την ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού απομένουν μόλις 100 χλμ.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζο Μπαίντεν πρόσφατα ήραν τις κυρώσεις στη διαχειρίστρια γερμανική εταιρεία Nord Stream 2 AG του αγωγού και στον διευθύνοντα σύμβουλο της, τον Ματίας Βάρνιχ, που είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο η περιβαλλοντική οργάνωση Deutsche Umwelthilfe δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι ζήτησε την ανάκληση της άδειας κατασκευής και λειτουργίας του Nord Stream 2 για λόγους προστασίας του κλίματος, με βάση μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

Το δικαστήριο ανάγκασε τη Γερμανία νωρίτερα αυτό τον μήνα να κάνει πιο αυστηρό τον νόμο της για το κλίμα, μετά την αγωγή που κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, κάτοικοι νησιών της Βόρειας Θάλασσας, που φοβούνται μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας, κατά του κλιματικού νόμου του 2019.

Το σχέδιο του Nord Stream 2, υπό την ηγεσία της Gazprom με τους δυτικούς εταίρους της, έχει στόχο τη διανομή ρωσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά σε αυτό εναντιώνεται επί μακρόν η Ουάσινγκτον η οποία υποστηρίζει ότι θα αυξήσει επικίνδυνα την περιφερειακή επιρροή της Μόσχας.

Ο αγωγός θα παρακάμπτει την Ουκρανία, πιθανόν στερώντας της προσοδοφόρα έσοδα διέλευσης την ώρα που το Κίεβο έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα, αν και το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης αερίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση Λαβρόφ και Μπλίνκεν – Τέλειωσε το θέμα του Nord Stream ΙΙ

gazzetta
gazzetta reader insider insider