Ελλάδα
02-06-2021 | 15:12

Πιο νωρίς, από τον Μάρτιο, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το 2022

Μοιράσου το
Πιο νωρίς, από τον Μάρτιο, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το 2022
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Από τον Μάρτιο θα ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Όπως  αποκαλύπτεται στην έκθεση της Κομισιόν για τη 10η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΕΝΦΙΑ του 2022, ο οποίος  θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, θα χτυπήσει την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η πληρωμή του θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και όχι από τον Σεπτέμβριο όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες και «θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς».

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, «οι Αρχές σχεδιάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ για το 2022, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές. Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της φορολογικής βάσης ΕΝΦΙΑ, βάσει των πρόσφατα ψηφιοποιημένων ζωνών αξίας του ευρύτερου φόρου ιδιοκτησίας. Η ευρύτερη φορολογική βάση θα επιτρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, που θα νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο του 2021. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2022, με τις πρώτες πληρωμές τον Μάρτιο του 2022. Έτσι, οι πληρωμές του φόρου θα απλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σύμφωνα με την έκθεση «οι Αρχές έχουν ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των τιμών των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής επέκτασης της βάσης φόρου ακινήτων από 85% σε περίπου 95% των ακινήτων και την πλήρη ψηφιοποίηση των νέων ζωνών. Με υπουργική απόφαση της 18ης Μαΐου 2021, οι νέες αντικειμενικές αξίες ιδιοκτησίας υιοθετήθηκαν και δημοσιεύθηκαν επίσημα και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ και όλους τους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» θεσμών για δόση και μέτρα στήριξης -Χαμηλή ανάπτυξη μετά το 2022, τον επόμενο χρόνο η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Το καλοκαίρι ανακοινώνονται, το 2022 ισχύουν για ΕΝΦΙΑ και φόρους μεταβίβασης