Κυρ. Μητσοτάκης: Έως και 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ θα πάρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρ. Μητσοτάκης: Έως και 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ θα πάρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις
Μητσοτάκης για τουρισμό
Η  ενίσχυση από το Πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Θα απευθύνεται σε ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία.

Έως 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους, θα λάβουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού που είναι δικαιούχοι του Προγράμματος στήριξης, συνολικού ύψους έως 420 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει τη σχετική έγκριση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δεν αφορά μόνο ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα αλλά είναι διευρυμένο και θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, δηλαδή, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ.

«Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης.

Αντίστοιχο πρόβλημα, είχαμε και στην εστίαση γι’ αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω - ότι σε συνεργασία με την πολιτεία- η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 350 εκατ. ευρώ, με την προοπτική για επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, φτάνοντας δηλαδή στο συνολικό ανώτατο ποσό των 420 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων.

Η δράση η οποία χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αφορά μικρομεσαίες (300 εκατομμύρια ευρώ) και μεγάλες (50 εκατομμύρια ευρώ) επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:

  • Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια
  • Τουριστικά γραφεία / πρακτορεία
  • Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

Παράλληλά περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 5% για τα καταλύματα και στο 2,5% για τις λοιπές επιχειρήσεις επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*5%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Νόμιμη λειτουργία.

Β) Ουσιαστική δραστηριοποίηση στις ανωτέρω δραστηριότητες (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα).

Γ) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%.

Δ) Προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας.

Ε) Υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ).

Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας στο 2020. Οι συσταθείσες επιχειρήσεις το 2020 με μη μηδενικό τζίρο εντάσσονται αυτοδικαίως στη δράση. Επιχειρήσεις που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη δράση υποχρεούνται:

  • Να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τα δηλωθέντα έξοδα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (Πεδία 361, 363, 364, 365).
  • Να απασχολήσουν το προσωπικό τους το 2021 τουλάχιστον κατά 0,5 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας. Ο έλεγχος θα γίνει βάσει στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Εντός του Ιουνίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων τοποθετείται εντός του Ιουνίου και αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την έγκριση και την ένταξη στη δράση, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης.

Τέλος επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363, 364 και 365 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για την περίοδο 1/4/2021 – 31/12/2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση και του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021. Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το υπερβάλλον ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της τελευταίας χρονικά χορηγηθείσας επιχορήγησης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

«Από σήμερα οι Έλληνες πολίτες εκδίδουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό»

Στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων, τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και του ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργου Ζερβού, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του παρουσιάζοντας στους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό του, που μόλις είχε εκδώσει.

«Η Ελλάδα είναι μια από τις 7 χώρες που βρίσκεται στο πρώτο κύμα ένταξης στην Ψηφιακή Πλατφόρμα, το οποίο σημαίνει ότι από σήμερα οι Έλληνες πολίτες μπορεί να εκδίδουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Και βέβαια έχουμε εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με αυτές τις χώρες έτσι ώστε η πληροφορία η οποία εμπεριέχεται στο Πιστοποιητικό -δηλαδή αν έχεις εμβολιαστεί, πότε και με πόσες δόσεις ή αν έχεις αρρωστήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ- να μοιράζεται με πολύ μεγάλη ευκολία στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες στην πατρίδα μας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «ήταν μια ιδέα η οποία ξεκίνησε από εμάς στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν ήταν καθόλου προφανές ότι θα προφταίναμε να την υλοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνήθως για να εκδοθεί ένας ευρωπαϊκός κανονισμός χρειάζονται χρόνια. Εδώ αρκέστηκαν, μόλις, δύο μήνες για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ενόψει της τουριστικής περιόδου».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «πριν από 1,5 μήνα ήμασταν, εδώ, για την εστίαση. Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά η εστίαση λειτουργεί, το πρόγραμμα, η πλατφόρμα, είναι σε λειτουργία από τις 14 του μηνός. Έχουν, ήδη εκκαθαριστεί περίπου 8.000 αιτήσεις που είναι να πάρουν τα λεφτά τους οι επιχειρήσεις και περίπου άλλες 12.000 εκκρεμεί να εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Χθες, είχαμε ρεκόρ εκκαθαρίσεων, πάνω από 2.000 αιτήσεις εκκαθαρίσαμε μόνο χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να δώσουμε γρήγορα τα λεφτά στους δικαιούχους και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε με τον τουρισμό. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αντίστοιχη πλατφόρμα του τουρισμού».

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «τη στιγμή που κάνουμε ό,τι μπορούμε και με το ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και με όλες τις δράσεις μας για να πατήσει η τουριστική οικονομία αλλά και η ευρύτερη οικονομία στα πόδια της, δεν ξεχνάμε την απαραίτητη στήριξη η οποία πρέπει να παραμένει και να υπάρχει και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να μπορέσει μετά ο τουρισμός μόνος του να ανοίξει τα φτερά του, όπως μόνο ο τουρισμός ξέρει να κάνει. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα».

«Εγώ απλά να προσθέσω μόνο ότι η ενίσχυση αυτή είναι ακατάσχετη -όπως όλες οι ενισχύσεις που δίνουμε- και υπάρχει και επίσης μια προϋπόθεση του ενός εργαζομένου», σημείωσε ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακιρης.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Τσακίρη και τον κ.Ζερβό γιατί όπως είπε, «έχει γίνει εξαιρετική δουλειά ως προς την υλοποίηση νέων προγραμμάτων και ως προς την κινητοποίηση πόρων από παλαιότερα προγράμματα».

«Είμαστε, πια, στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο απορροφητικότητας ως προς την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και μπορώ να σας πω -με αρκετή ασφάλεια- ότι θα είμαστε και από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, της οποίας νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρα, έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί εντός του Ιουνίου, το νέο ΕΣΠΑ όπου έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά ως προς τον σχεδιασμό από το Υπουργείο Ανάπτυξης και βέβαια όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ελπίζουμε, πια, ότι φτάνουν προς το τέλος τους και θα πρέπει να οργανώσουμε -και αυτό θέλουμε να κάνουμε- την αποσωλήνωση της οικονομίας από προγράμματα στήριξης. Αλλά να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, που να σας δώσουμε ταμειακή ρευστότητα - γέφυρα για να περάσετε από φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού

Στις τοποθετήσεις του οι εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει για τον κλάδο το πρόγραμμα στήριξης. «Προφανώς και στην πορεία αυτή υπήρχαν και φωνές για κάτι περισσότερο. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ο τουρισμός στηρίχθηκε, ο τουρισμός εξακολουθεί να στηρίζεται και είμαι σίγουρος -και σε αυτό το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και με τους Υπουργούς- ότι θα το παρακολουθούμε πως πηγαίνει το πράγμα στο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο σήμερα. Αυτό είναι το (κεφάλαιο) κίνησης που πραγματικά ανοίγει ουσιαστικά τα ξενοδοχεία, τα οποία έως το τέλος του Ιουνίου η εκτίμησή μας με τους συναδέλφους, θα ανοίξουν όλα, και τα 10.000 που είναι αδειοδοτημένα. Άρα ήταν πάρα πολύ σημαντικό -πέρσι άνοιξαν περίπου 5.500, και τέτοια περίοδο ήμασταν κλειστά. Άρα έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γρηγόρης Τάσιος.

«Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τα δεδομένα της πανδημίας. Αλλά το παλέψαμε. Δεν σας κρύβω ότι κάνατε πολλές προσπάθειες και σαν αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, δουλέψαμε σε λεπτομέρειες για να δούμε τις διαφορές», δήλωσε ο Πρόεδρος του Hellenic Association of Travel and Tourist Agencies (HATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης.

«Είναι πρωτόγνωρο και αυτό που αντιμετωπίσαμε, αλλά είναι πρωτόγνωρη και η στήριξη που λάβαμε από την πολιτεία, από την Κυβέρνηση. Ήταν πολύ καλή η συνεργασία μας με όλα τα Υπουργεία, ιδιαίτερα με το Υπουργείο το αρμόδιο, τον κύριο Χάρη Θεοχάρη ο οποίος ήταν παρών 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και στα καθημερινά. Είναι τόσα πολλά αυτά που αναφέρετε, έχουμε και καθημερινά προβλήματα τα οποία ήταν παρών για να τα λύσει», σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (​ΓΕΠΟΕΤ) Άρης Μαρίνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενισχύσεις έως €420 εκατ. εκτιμάται ότι δύνανται να λάβουν οι τουριστικές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider