Επενδυτικός ελέφαντας... στο δωμάτιο, η Κομισιόν «βγαίνει» στις αγορές για 750 δισ. ευρώ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτικός ελέφαντας... στο δωμάτιο, η Κομισιόν «βγαίνει» στις αγορές για 750 δισ. ευρώ
Σε λίγα 24ωρα, ίσως και πριν την 1η Ιούνη, η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να εξαγγείλει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα δανεισμού, προκαλώντας σεισμό στις αγορές. Οι πρώτες δημοπρασίες δανεισμού πριν από τα τέλη Ιούνη, οι εκταμιεύσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Τι περιμένει η Ελλάδα.

Με τελευταίες την Πολωνία και την Αυστρία, οι 27 της Ε.Ε. ολοκλήρωσαν χθες βράδυ – με αρκετά προβλήματα - την έγκριση του NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης).

Μόλις κατατεθούν οι 5 τελευταίες επίσημες κρατικές επιβεβαιώσεις έγκρισης του Ταμείου στις Βρυξέλλες – έχουν κατατεθεί ήδη 22 εγκρίσεις – θα ενεργοποιηθεί το ιστορικά μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δανειακό πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ, κοντά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για ένα «σεισμό» στις αγορές καθώς το 10% τουλάχιστον του ποσού αυτού, ήτοι περί τα 75 – 90 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχει απορροφηθεί μέχρι το φθινόπωρο, καθώς οι εκταμιεύσεις θα αρχίσουν να τρέχουν εφ’ όσον τα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί από τα τέλη του Αυγούστου.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει περί τα 4 δισ. ευρώ μεταξύ Αυγούστου – Νοεμβρίου και άλλα 3,7 με 3,9 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους (από την πρώτη δόση δανείων και επιδοτήσεων).

Το «γεγονός» της εισόδου της Κομισιόν σαν εκδότη χρέους τέτοιας κλίμακας και μεγέθους – έχει ήδη εκδώσει ευρωπαϊκό χρέος για να χρηματοδοτήσει το SURE – αναδεικνύει την Κομισιόν σε μείζονος σημασίας «παίχτη» στις αγορές κεφαλαίου. Και αυτό, όντας για πρώτη φορά που συμβαίνει σε τέτοια κλίμακα, αναμφίβολα θα επηρεάσει τις συνθήκες δανεισμού και των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέπειες οι οποίες θα ευνοήσουν αλλά και θα ευνοηθούν από την συνέχεια της δράσης του PEPP της ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι η «εγγυήσεις» αυτού του δανεισμού είναι αφ’ ενός ο επταετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. και αφ’ εταίρου οι εισροές από φόρους που ήδη μελετώνται να εισαχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, πέραν της αποπληρωμής των δανείων – άγνωστο πότε – από τις χώρες μέλη, η διαβάθμιση αξιοπιστίας του είναι ήδη η ανώτερη δυνατή, με αποτέλεσμα αρνητικές προς το παρόν αποδόσεις.

Βέβαια η Ισαμπέλ Σνάμπελ του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου σε συνάρτηση με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, παρατήρησε ότι «η άνοδος των αποδόσεων (σ.σ. των ομολόγων) είναι μια φυσική εξέλιξη σε ένα κρίσιμο σημείο στην ανάκαμψη -οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι, οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και ως αποτέλεσμα, οι ονομαστικές αποδόσεις κινούνται ανοδικά…».

Αυτό όμως δεν αναμένεται να επηρεάσει το κόστος δανεισμού της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση η είσοδος στις αγορές του επενδυτικού… ελέφαντα που ακούει στο όνομα Κομισιόν, δημιουργεί νέα προσδοκίες στις αγορές καθώς το «προϊόν» που βγάζει στην αγορά είναι το ευρω-ομόλογο και μάλιστα σε τεράστιους όγκους για τα επόμενα 6 χρόνια… τουλάχιστον. Ήδη οι συζητήσεις για την μετατροπή του NGEU σε ένα μονιμότερο εργαλείο χρηματοδότησης στην Ε.Ε., δηλαδή στην επέκταση της «παραγωγής» χρέους ευρωπαϊκής κοινοτικής «ταυτότητας», διαμορφώνει και τους όρους υποδοχής του στις αγορές.

Βέβαια με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν πέρα από ένα «εκτελεστικό» όργανο της Ε.Ε. με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται και σε ένα ισχυρότατο ευρωπαϊκό Ταμείο με ένα τεράστιο προϋπολογισμό και δικαίωμα έκδοσης και είσπραξης χρέους, κάτι σαν Γενικό Λογιστήριο του «Κράτους» της Ε.Ε..

Αυτό όμως αλλάζει – ανατρέπει στην ουσία – τους εσωτερικούς συσχετισμούς εξουσίας στην Ε.Ε. προς όφελος των ευρωπαϊκών θεσμών και εις βάρος των διακρατικών θεσμών (όπως π.χ. ο ESM)…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider