Ελλάδα
22-05-2021 | 20:14

Σταϊκούρας από Eurogroup: Πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες

Newsroom
Μοιράσου το
Σταϊκούρας από Eurogroup: Πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανάγκη έναρξης των διαδικασιών που θα επιτρέψουν ευελιξία τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τις παρεμβάσεις τους προς τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ,  ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συνολικά οι προβλέψεις της Επιτροπής έχουν αναθεωρηθεί επί τα βελτίω, χαιρετίζοντας την ενσωμάτωση στις προβλέψεις των θετικών επιδράσεων που θα έχουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι θα πρέπει όμως να ξεκινήσουν να εκταμιεύονται το συντομότερο δυνατόν, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους (5 χώρες ακόμη δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία των Ιδίων Πόρων, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή έξοδο στις αγορές). 

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία

Στη συζήτηση αυτή ο υπουργός Οικονομικών, αφού επεσήμανε την ταχύτερη – σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας – προσαρμογή των εθνικών οικονομιών στο σοκ της υγειονομικής κρίσης, αναγνώρισε τους κινδύνους και τις προκλήσεις για το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, είναι σημαντικό, προκειμένου να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, να ενισχυθούν οι επενδύσεις, και να υπάρξει στήριξη και ομαλή προσαρμογή στην αγορά εργασίας. 

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόοδος στα πεδία της ψηφιοποίησης και της πράσινης οικονομίας, καθώς και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών. 

Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν η ποιότητα των δημόσιων επενδύσεων, αλλά και οι επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. 

Για μια ισορροπημένη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας, αφού επεσήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο τις οικονομικές επιπτώσεις της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μετατόπισης – σταδιακά και προσεκτικά – των προσωρινών μέτρων στήριξης προς την κατεύθυνση αναπτυξιακών πολιτικών. 

Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη έναρξης των συζητήσεων, το 2ο εξάμηνο του έτους, για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, να επιτυγχάνει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, να προστατεύει και να ενθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις και, τέλος, να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή του.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαία, μελλοντικά, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της ανάκαμψης και της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η φορολογική πολιτική ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται θετικά στη χρήση – με δίκαιο και καλά σχεδιασμένο τρόπο – της φορολογικής πολιτικής στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. 

 

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τη λειτουργία των κοινών μηχανισμών εποπτείας και εξυγίανσης στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Ενώ, σε κοινή συνεδρίαση με τους Διοικητές των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών συζητήθηκε εκτενώς η ενδυνάμωση του συγχρονισμένου αντίκτυπου της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή οικονομία και η σημασία των δημόσιων επενδύσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε την ανάγκη συνέχισης του συντονισμού της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική, επεκτείνοντας τις πολιτικές στήριξης της ταχείας ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και κατά τρόπο που να μην δημιουργηθούν ευρωπαϊκές οικονομίες «δύο ταχυτήτων» από μία εξωγενή υγειονομική κρίση.

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Ρουμανίας, κ. Alexandru Nazare, όπου συζητήθηκε η διαδικασία εκταμίευσης και αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Ρίσκα στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία – Μειωμένα τα φορολογικά έσοδα τον Απρίλιο

Πίεση για ταχεία διανομή των δανείων 13 δισ του Σχεδίου Ανάκαμψης μέσω ανταγωνισμού μεταξύ τραπεζών και ΕΤΕπ -EBRD

MUST READ

Eurogroup: Αισιοδοξία για ανάκαμψη, αλλά και προειδοποιήσεις για κινδύνους

Χρ. Σταϊκούρας από Eurogroup: Να επανεξετάσουμε το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης