Ελλάδα
13-05-2021 | 20:50

Χ. Αλμούνια (Delphi): Η Ελλάδα να συνεχίσει από μόνη της τις μεταρρυθμίσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Χ. Αλμούνια (Delphi): Η Ελλάδα να συνεχίσει από μόνη της τις μεταρρυθμίσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανάγκη ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικές πιέσεις, κατέγραψε ο πρώην Επίτροπος της Κομισιόν και νυν πρόεδρος του Centre for European Policy Studies, Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Ισπανός προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη ούτε μπορεί, αλλά ούτε είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάποια άλλη κρίση κράτους-μέλους, ενώ αναγνώρισε την αδυναμία αλλά  και την έλλειψη προετοιμασίας της Ευρώπης απέναντι στην οικονομική κρίση της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία.

«Δεν ήμασταν σε θέση να κάνουμε σωστή διάγνωση των πραγματικών αιτιών της κρίσης,» παραδέχτηκε ο κ. Αλμούνια. Αν και οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, οι συνθήκες και τα προαπαιτούμενα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν.  

Οι διαπροσωπικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και ο συσχετισμος δυνάμεων και ισορροπιών ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν την πορεία της ελληνικής κρίσης, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γκίκας Χαρδούβελης.

«Στα χρόνια των προγραμμάτων έπρεπε να ακολουθήσουμε τι θα έκανε η Γερμανική Βουλή, ή τι άλλες εσωτερικές αποφάσεις θα έπαιρναν άλλα κοινοβούλια,» είπε στην ομιλία του ο κ.Χαρδούβελης.  

Απολογιστικά, ακόμα και τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στερούνταν αλληλουχίας και προγραμματισμού, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. Ενώ η συνεχής μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρώτα επέβαλε επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο μισθολογικό καθεστώς, ενώ πρότεινε σε δεύτερο χρόνο τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. «Γι’αυτό είδαμε και αυτή την τεράστια ύφεση,» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια των προγραμμάτων ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ειδική μνεία στο τεράστιο κενό εμπιστοσύνης με τους εταίρους, ενώ χαρακτήρισε το τρίτο πρόγραμμα «προϊόν των καταστροφικών διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Μενέντεζ (Delphi): Ο Ερντογάν θέλει να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου

S&P από Delphi: Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε 12-18 μήνες

Κ. Ρέγκλινγκ (Delphi): Η ΕΕ πρέπει να βρει τον ρόλο της ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα

MUST READ

Γ. Ζανιάς (Delphi): Δεν θα χρειαστούν μέτρα λιτότητας μετά τον κορονοϊό

Γ. Στύλιος (Delphi): Στόχευση μας είναι να μεταμορφώσουμε όλη την ψηφιακή λειτουργία στη χώρα