Μ.Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Εντός Μαΐου η δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτη- Πελοπόννησος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ.Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Εντός Μαΐου η δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτη- Πελοπόννησος
Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των έργων διασύνδεσης της Σαντορίνης, για τα οποία αναμένεται έως τα μέσα Ιουνίου να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι. 

Ο ΑΔΜΗΕ έχει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, μέσω της επέκτασης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και του εκσυγχρονισμού του συστήματος για την αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε πριν από λίγο στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πρόσθεσε, η εταιρεία προβλέπει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ εντός 10ετίας, χάρις στο οποίο το σύστημα θα αποκτήσει ηλεκτρικό «χώρο» που θα ξεπερνά κατά 1,7 GW τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών έως το 2030.

Αναφορικά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική ηλέκτριση του Κρήτη-Αττική, ώστε να μπει στην τελική ευθεία η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» του νησιού. Επίσης, προχωρούν τα έργα για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, ώστε να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ προχωρούν και οι επόμενες διασυνδέσεις των Κυκλάδων. Έτσι, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των έργων διασύνδεσης της Σαντορίνης, για τα οποία αναμένεται έως τα μέσα Ιουνίου να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι.

Παράλληλα, προβλέπονται έργα για ενίσχυση του συστήματος, όπως το σύστημα Statcom στην Κρήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να αναμορφωθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, ώστε η υλοποίηση αυτών των υποδομών να γίνει με γρήγορους ρυθμούς.

Στο «μέτωπο» των διεθνών διασυνδέσεων, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε πως χθες εστάλη υπογεγραμμένο το MoU από τον ιταλικό Διαχειριστή TERNA, προκείμενου να ξεκινήσουν επισήμως οι μελέτες για την κατασκευή νέας ηλεκτρικής «λεωφόρου» με τη γειτονική χώρα. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Euroasia Interconnector, ενώ υπάρχουν σχέδια για τη διασύνδεση με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κομβικό ρόλο στην αναδυόμενη εποχή των ενεργών καταναλωτών (prosumer) και στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Αναστάσιος Μάνος. Έτσι, σχεδιάζει σημαντικές επεκτάσεις του δικτύου διανομής, για τη διευκόλυνση της εισαγωγής νέων μονάδων ΑΠΕ καθώς και μονάδων αποθήκευσης. Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ δρομολογεί ένα εκτεταμένο πλάνο ψηφιοποίηση συστημάτων, όπως οι «έξυπνοι» μετρητές.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, ο Διαχειριστής καλείται να καλύψει το «χαμένο επενδυτικό έδαφος» των ετών της οικονομικής κρίσης, στα οποία η αποεπένδυση άγγιξε τα 500-700 εκατ. ευρώ. Γι΄ αυτό τον σκοπό, έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2025, δίνοντας μεταξύ άλλων βάρος σε «στοχευμένες» υπογειώσεις, που ξεκίνησαν ήδη από το Τατόι, καθώς και σε σαρωτικές αλλαγές στο επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών του. Με δεδομένο πάντως το μέγεθος του δικτύου διανομής, ο κ. Μάνος σημείωσε πως θα χρειαστεί περίπου μία 3ετία για να φανούν οι αλλαγές στον καταναλωτή.

Πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ στο τέλος του έτους, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται υπόψη η ένεση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δείχνει το νέο δελτίο του ΕΛΑΠΕ που πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό επισήμανε ο Γιάννης Γιαρέντης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, προσθέτοντας ότι ήταν αναμενόμενη η άνοδος των δικαιωμάτων ρύπων και, κατά συνέπεια, τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού.

Ο ίδιος σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος του ΕΛΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να αποτελεί μόνιμη λύση. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνει μία δομική αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ, ώστε να είναι βιώσιμος σε ορίζοντα 10ετίας, με δεδομένο πως πρόκειται να αυξηθούν αισθητά οι εκροές του τα επόμενα χρόνια, με την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Τρεις «μνηστήρες» για τον υποσταθμό Σαντορίνης – Τον Ιούνιο οι ανάδοχοι των έργων διασύνδεσης του νησιού

ΑΔΜΗΕ και Mytilineos υπέγραψαν τη σύμβαση ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου

ΑΔΜΗΕ: Τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα STATCOM στην Κρήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider