Αποθήκευση ενέργειας, offshore αιολικά και ανανεώσιμο υδρογόνο στο «κάδρο» της Mytilineos, της ΔΕΗ και του Ομίλου Κοπελούζος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποθήκευση ενέργειας, offshore αιολικά και ανανεώσιμο υδρογόνο στο «κάδρο» της Mytilineos, της ΔΕΗ και του Ομίλου Κοπελούζος
Οι τοποθετήσεις των κ.κ. Παπαπέτρου (Mytilineos), Καρύδα (Κοπελούζος) και Μαύρου (ΔΕΗ) στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Σημαντικές «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα μας δρομολογεί η Mytilineos, καθώς όπως ανέφερε πριν από λίγο στο Delphi Economic Forum ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), δρομολογεί την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης από ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 1,1 GW που διαθέτει. Όσον αφορά τις ΑΠΕ, όπως πρόσθεσε, στο τελικό στάδιο επενδυτικής «ωρίμανσης» βρίσκονται σταθμοί συνολικής 1,5 GW, που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το προσεχές χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, η Mytilineos διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας ήδη εγκαταστήσει στο εξωτερικό συστήματα συνολικής χωρητικότητας άνω των 300 Mhw, είτε ως μονάδων αμιγούς αποθήκευσης, είτε σε υβριδικά συστήματα ΑΠΕ. Όπως πρόσθεσε, για να «μπουν σε τροχιά» ανάλογες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, χρειάζεται να θεσπισθεί το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού, όπως της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Ο ίδιο ανέφερε πως οι διαδικασίες για την ανάληψη της δέσμευσης της Mytilineos για μείωση εκπομπών CO2 κατά 30% έως το 2030, με απώτερο στόχο το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, ξεκίνησαν πριν από μία 5ετία. Όπως συμπλήρωσε, δραστηριοποιούμενη στις ΑΠΕ σε 23 χώρες στο εξωτερικό, η εταιρεία διέβλεψε ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές, με την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας να αποκτά σταδιακά θέση στα ενεργειακά συστήματα.

Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξαν τα «μηνύματα» από την αγορά, καθώς και το γεγονός ότι στην κοινωνική ατζέντα αποκτούσε ολοένα μεγαλύτερο ειδικό βάρος η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος. Μία τάση που είχε ως συνέπεια να επιταχυνθούν παγκοσμίως οι «πράσινες» πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Mytilineos αποφάσισε να αναδιοργανωθεί, ώστε η μείωση των εκπομπών από τις δραστηριότητές της να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της εταιρείας.

Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Επισήμανε πως η θυγατρική του Ομίλυο ΔΕΗ δίνει το «παρών» σε όλες τις μορφές ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά), ενώ θα πρωταγωνιστήσει και στις νέες μορφές εμπορικής δραστηριοποίησης των μονάδων ΑΠΕ, δηλαδή τα διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας (PPA).

Όπως συμπλήρωσε, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα επεκταθεί και στις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα πλωτά φωτοβολταϊκά και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Υπογράμμισε πως η εταιρεία έχει επίσης καταθέσει αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης ηλ. ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW. Παράλληλα, στόχος της είναι να συμμετάσχει στην «επανάσταση του υδρογόνου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαύρος επισήμανε πως οι τρεις βασικές της ενεργειακής μετάβασης είναι η απανθρακοποίηση (με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων), η αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή (μέσω της διείσδυσης των ΑΠΕ), καθώς και η ψηφιοποίηση των δικτύων. Τόνισε πως στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις άνω των 9 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές εντός της τρέχουσας 10ετίας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αποτελεί πρόκληση ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καρύδα, επικεφαλής του τομέα Ανανεώσιμων του ομίλου Κοπελούζος, το βασικό «όχημα» για την απανθρακοποίηση είναι η μαζική αξιοποίηση των ΑΠΕ – όχι μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και στις μεταφορές ή τη θέρμανση. Όπως πρόσθεσε, ο Όμιλος έχει πολυετή παρουσία στον κλάδο, διαθέτοντας πλέον ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επισήμανε πως ο Όμιλος έχει καταστρώσει ένα επιθετικό επενδυτικό πλάνο σε νέες τεχνολογίες, ξεκινώντας από τα υπεράκτια αιολικά, κατέχοντας ήδη μία από τις ελάχιστες άδειες που έχουν χορηγηθεί έως αυτή τη στιγμή. Επισήμανε πως η τεχνολογία αυτή θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην μαζική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Όπως πρόσθεσε, ο Όμιλος θα επενδύσει επίσης στο «πράσινο» υδρογόνο και στην ανάπτυξη σχετικών υποδομών, καθώς εκτιμά ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων σε τομείς όπως οι μεταφορές. Παράλληλα, σχεδιάζει να επενδύσει σε πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, έναν τομέα στον οποίο έχει ένα επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης μονάδων ποικίλης ισχύος.

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα πρότυπο στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, επισήμανε στο ίδιο πάνελ ο Christopher Hurst από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Επισήμανε πως είναι σωστή απόφαση της χώρα μας να αποσύρει όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2025. Σημείωσε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθεί το πλαίσιο αδειοδότησης νέων σταθμών ΑΠΕ, καθώς επίσης και να προωθηθεί η ανάπτυξη αιολικών πάρκων μεγάλης ισχύος.

Σύμφωνα με τον κ. Hurst, η ενεργειακή μετάβαση θέτει προκλήσεις, όπως για παράδειγμα στον εξηλεκτρισμό της οικονομίας. Όπως πρόσθεσε, η ΕΤΕπ θα συνεχίζει να στηρίζει χρηματοδοτικά την υλοποίηση πρότζεκτ στη χώρα μας, τα οποία συντελούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως και να συνεισφέρει σε τεχνική βοήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider