Τα ποσοστά εμβολιασμού που μας χωρίζουν από το… ακριβότερο χρήμα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ποσοστά εμβολιασμού που μας χωρίζουν από το… ακριβότερο χρήμα
Οι προβλέψεις για την ταχεία επέκταση των εμβολιασμών φέρνουν πιο κοντά την διαδικασία «αύξησης» του κόστους του χρήματος – αύξηση επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Γιατί ο Ιούνιος είναι ένας «καυτός» μήνας.

Το ποσοστό εμβολιασμών, που φαίνεται να μας χωρίζει από την στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αλλάζουν ταχύτητα και να βάζουν… όπισθεν, είναι μόλις ένα 15% από τα επίπεδα που τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη θα έχουν πετύχει οι εμβολιασμοί μέχρι τον Ιούνη.

Ποιος το είπε αυτό; Οι πλέον αρμόδιοι παράγοντες της αμερικάνικης και της ευρωπαϊκής πολιτικής, οι κ.κ. Μπάιντεν, Γιέλλεν και Φον Ντερ Λάιεν, μεταξύ άλλων.

Το παράδοξο είναι ότι η σύγκριση των δηλώσεών τους και η αποκάλυψη αυτού του σχεδιασμού, δεν φαίνεται να έτυχε της δέουσας προσοχής των ΜΜΕ, αλλά και των αγορών.

Την Τρίτη η τέως πρόεδρος της Fed και νυν Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση δήλωσε σε συνέντευξή της σε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό (The Atlantic) ότι «Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν λίγο για να εμποδίσουν την υπερθέρμανση της οικονομίας….».

Η δήλωσή της όταν δημοσιεύθηκε έκανε πολλούς να μην πιστεύουν στ’ αυτιά τους, αλλά το παλιρροϊκό κύμα που πήγε να σηκωθεί αμέσως έπεσε, καθώς η κα Γιέλλεν αντέδρασε σε χρόνο dt με νέα δήλωσή, την οποία οι αγορές εξέλαβαν όχι απλά σαν διάψευση αλλά σαν σανίδα του σερφ για άλλη μία άνοδο.

Η κα Γιέλλεν με το που αντιλήφθηκε τις συνέπειες της αρχικής δήλωσης, διαψεύδοντας (;) τον εαυτό της είπε «Δεν πιστεύω ότι το πακέτο Μπάιντεν πρόκειται να υπερθερμάνει την οικονομία… και επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρη, τα λόγια μου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόβλεψη ή σύσταση για κάτι…».

Το ερώτημα που τόσο τα ΜΜΕ όσο και οι αγορές φαίνεται να αποσιωπούν είναι το πως γίνεται η νυν Υπ. Οικονομικών να συστήνει σε όσους την ακούνε να μην την λάβουν υπ’ όψη τους (!), λες και οι απόψεις του ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Μπάιντεν αφορούν κάποιον που δεν καθορίζει την πολιτική των ΗΠΑ…

Τι πραγματικά συμβαίνει; Μία άλλη συσχέτιση δηλώσεων είναι ίσως ενδεικτική ως απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Πριν λίγα 24ωρα ο κεντρικός τραπεζίτης της Fed στο St. Louis, γνωστός για τις απόψεις του James Bullard, δήλωσε ότι «Με το 85% των αμερικάνων να έχουν εμβολιασθεί η Fed θα πρέπει να αρχίσει να συζητάει την απομείωση των αγορών τίτλων (σ.σ. tapering)».

Με άλλα λόγια η Fed να αρχίσει την επιβράδυνση και την σταδιακή απόσυρση από την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και της ατέρμονης αγοράς τίτλων χρέους.

Και που ήμαστε σε επίπεδο ποσοστού εμβολιασμών; Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις Μπάιντεν «Μέχρι τον Ιούνιο το 70% των αμερικάνων θα έχει εμβολιασθεί…».

Όπως σωστά παρατηρούν κάποιοι αναλυτές στις ΗΠΑ αυτό σημαίνει ότι μας χωρίζει μόλις ένα ποσοστό εμβολιασμών της τάξης του 15% (για να φτάσει το 85% όπως υποστήριξε ο κ. Μπούλαρντ) για να αντιστρέψει η Fed την νομισματική της πολιτική…

Όχι τυχαία βέβαια μέσα σ’ αυτή την ακολουθία ημερομηνιών και γεγονότων η Fed πρόκειται να συναντηθεί στις 15 και 16 Ιούνη.

Πόσο μακριά ήταν κατά συνέπεια από την αλήθεια η αρχική δήλωση της κας Γιέλλεν;

Και δεν πρόκειται μόνο για την κα Γιέλλεν.

Στην Ευρωζώνη από την πλευρά της Κομισιόν οι δηλώσεις με τις οποίες υποστηρίζεται ότι θα έχει επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 70% - 75% μέσα στον Ιούλιο είναι γνωστές. Και αποτελούν λίγο πολύ τον ορίζοντα της εμβολιαστικής καμπάνιας για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Πόσο μακριά από την εκτίμηση του Τζέιμς Μπούλαρντ της Fed, βρίσκεται με αυτά τα δεδομένα, η πρόσφατη εκτίμηση του Κλάους Κνότ κεντρικού τραπεζίτη της Ολλανδίας, σύμφωνα με την οποία και η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει μέσα στον Ιούνιο να συζητά το πως και το πότε του τέλους του PEPP;

Και η ΕΚΤ να υπενθυμίσουμε ότι συνεδριάζει στις 10 Ιούνη, για να επανεξετάσει με τα τα στοιχεία που θα της παραδώσουν οι υπηρεσίες της, τα επόμενα βήματα της πολιτικής της.

Και ιδιαίτερα το πως θα κινηθεί το PEPP τους επόμενους μήνες…

Τι θα συμβεί αν το «χρήμα» αρχίσει να γίνεται ακριβότερο στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη; Ποιος από τους δύο θα αντέξει να το «πληρώσει»;

Και μάλιστα όταν οι διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. είναι η νύχτα με την …μέρα;

Στις ΗΠΑ οι Τράμπ και Μπάιντεν έχουν «ρίξει» στην οικονομία σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής 5 συν 2 τρισ. δολ., ήτοι περί το 25% του προϋπολογισμού της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, παράλληλα με την νομισματική χρηματοδότηση της Fed.

Και ο κ. Μπάιντεν μετά το πακέτο των 1,9 τρισ. δολ. ετοιμάζει και ένα δεύτερο της τάξης των 2 τρισ. δολ.

Στην Ευρωζώνη όμως ακόμα περιμένουν την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider