Ήρθε η ώρα για την επόμενη έκδοση, με ένα νέο πενταετές ομόλογο

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθε η ώρα για την επόμενη έκδοση, με ένα νέο πενταετές ομόλογο
Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να καθυστερούν όσο αφορά την εκταμίευσή τους (φθινόπωρο στην καλύτερη περίπτωση), το ΥΠΟΙΚ καλείται να εκμεταλλευτεί τα παράθυρα ευκαιρίας για μηδενικού κόστους δανεισμό.

Τρείς είναι οι βασικοί όροι που διαμορφώνουν το τοπίο δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και οι οποίοι ανοίγουν σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr «παράθυρο» για την έκδοση πενταετούς ομολόγου την εβδομάδα αυτή.

Αφ΄ ενός είναι οι ανάγκες του δημοσίου οι οποίες προς το παρόν είναι «υπό έλεγχο» και αφ’ εταίρου οι συνθήκες στις αγορές. Επιπλέον όμως είναι και η μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης η οποία προσθέτει ένα επιπλέον παράγοντα που το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να συνυπολογίσουν στην διαχείριση του προγράμματος δανεισμού για το δημόσιο.

Ο «αλγόριθμος» που συνδέει αυτούς τους τρείς παράγοντες φαίνεται πως οδηγεί το ΥΠΟΙΚ σε νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου, την πρώτη μετά το Πάσχα εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των primary dealers. Η επιλογή μιας τέτοιας διάρκειας (πενταετίας) φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού αφ΄ενός της ζήτησης η οποία παραμένει ισχυρή τόσο από τις ελληνικές τράπεζες όσο και από ξένους θεσμικούς, όσο και – στο επίπεδο της προσφοράς – από πλευράς διαθεσιμότητας του ελληνικού δημοσίου, σε σχέση με την καλύτερη κατανομή του κόστους εξυπηρέτησης μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Επιπλέον όμως η πενταετία εμφανίζεται να διαθέτει καλύτερες επιδόσεις τόσο όσο αφορά την τιμή του πενταετούς όσο και την απόδοσή του. Σύμφωνα με τις τιμές που δίνει η ΤτΕ η τελευταίες διαθέσιμες τιμολογήσεις δίνουν το ικανοποιητικό 113%, ενώ η απόδοσή του βρισκόταν σε αρνητικά επίπεδα, στο - 0,08% στις 28/4.

Τραπεζικά στελέχη στα οποία απευθύνθηκε το Insider.gr εκτιμούν ότι η έκδοση του πενταετούς είναι μάλλον η βέβαιη επιλογή, αν και δεν αποκλείεται να επανεκτιμηθεί την τελευταία στιγμή, αλλά χωρίς σ’ αυτό να δίνονται μεγάλες πιθανότητες.

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να μαζέψει από την έκδοση αυτή και από την επόμενη, περί τα 5 δις ευρώ συνολικά και να καλύψει ή πιθανότερο να ξεπεράσει τον αναθεωρημένο στόχο των 14 -15 δις ευρώ για το 2021. Άλλωστε το μαξιλάρι του αποθεματικού παραμένει σε υψηλά επίπεδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μέχρι να ξεκινήσει η καθυστερημένη εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU).

Το ενδιαφέρον στοιχείο πάντως όσο αφορά το πρόγραμμα δανεισμού του ΥΠΟΙΚ έχει να κάνει και με το τι θα κάνει η ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου, αν δηλαδή θα δείξει προθέσεις αναπροσαρμογής της νομισματικής της πολιτικής μέσα στο 2021 ή όχι.

Έτσι κι αλλιώς βέβαια το PEPP που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, καθώς χάρη σ’ αυτό οι αποδόσεις έχουν συμπιεσθεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Και μέχρι το τέλος του 2022 θα συνεχίσει να επαν-επενδύει τα κεφάλαια που προκύπτουν από τις λήξεις των ομολόγων που έχει ήδη αγοράσει και θα συνεχίσει να αγοράζει μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Πληροφορίες του Insider.gr αναφέρουν πάντως ότι στο μεσοδιάστημα αυτό, ήτοι μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τόσο στην διαχείριση του χρέους όσο και στην σύνθεσή του και οι οποίες θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης για την μετά PEPP περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider