Σταϊκούρας: Μοιράζει πάνω από 1 δισ. η Επιστρεπτέα 7 τη Μεγάλη Πέμπτη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Μοιράζει πάνω από 1 δισ. η Επιστρεπτέα 7 τη Μεγάλη Πέμπτη
Τον οδικό χάρτη πληρωμών σε περίπου 300.000 δικαιούχους πάνω από 1 δις ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας 7 περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τον οδικό χάρτη πληρωμών σε περίπου 300.000 δικαιούχους πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας 7 περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Εκτιμούμε πως το αργότερο μέχρι τη μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων από τους δικαιούχους για την Επιστρεπτέα 7» και η καταβολή του ποσού θα γίνει από την Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, με βάση τα στοιχεία από τις πρώτες αιτήσεις ενδιαφέροντος που έχουν γίνει (704. 604), θα πάρουν την Επιστρεπτέα λίγο περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις. Θα μοιραστεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ με ενίσχυση 3.390 ευρώ.

Τα στοιχεία έδειξαν πως 250. 816 επιχειρήσεις δήλωσαν αυξημένο τζίρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020. Επιπλέον 148.394 εταιρίες και επιτηδευματίες δεν μπόρεσαν να δηλώσουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς (στα 450 ευρώ). Επίσης από τις 300.000 που είναι επιλέξιμες οι 53.724 είναι στην εστίαση και θα πάρουν 167 εκατ. μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Επίσης τα στατιστικά δείχνουν πως το 2020 άνοιξαν πάνω από 8.000 επιχειρήσεις εστίασης. Θα πιστωθούν ποσά σε 14.500 περίπου εταιρείες ταξί, σε 10.000 εταιρείες που παρέχουν νομικές υπηρεσίες, σε 7.552 καταλύματα διακοπών, σε πάνω από 9.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και σε 1.657 ταξιδιωτικά πρακτορεία. Μέχρι την μεγάλη Τρίτη ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως θα ανοίξει η πλατφόρμα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αρχίσει νωρίτερα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης, από τη Μεγάλη Δευτέρα.

Για τους ελέγχους που έγιναν για παρατυπίες, αναφέρθηκε σε κραυγαλέα παραδείγματα. Όπως 109 περιπτώσεις (που δεν πληρώθηκαν) με τροποποιητικές δηλώσεις. Είχαν στην αρχική δήλωση μηδέν ΦΠΑ και εν συνεχεία εμφάνισαν τζίρο έως 3 εκατ. Επίσης έγινε αίτηση στις 6/12/20 από ΑΦΜ προσώπου που είχε αποβιώσει μήνες πριν (3/9/20) και χρησιμοποιούνταν από πλέον των 20 διαφορετικών επιχειρήσεων για την υποβολή αίτησης.

Επισήμανε για την εστίαση πως το κεφάλαιο επανεκκίνησης των 330 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογείται.
Για τις επιταγές ο ΥΠΟΙΚ είπε πως μετά την 60 ημερών παράταση δεν θα υπάρχει άλλη κάλυψη. «Εκτιμούμε ότι θα είναι η τελευταία» καθώς ανοίγει η οικονομία.

Περιέγραψε τις υπόλοιπες δράσεις στήριξης με τις οποίες «το κράτος θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία με περίπου με 3 δισεκατομμύρια ευρώ». Πέρα από την Επιστρεπτέα, θα τρέξει το πρόγραμμα της κάλυψης μέρους των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, το πρόγραμμα Γέφυρα (14.036 έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους), οι επιδοτήσεις στην εστίαση, αλλά και ανάλογες δράσεις που θα ακολουθήσουν για τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στους πολίτες και στην εκτίμηση πως θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους μέσα από τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, εκ των οποίων ένα κομμάτι θα καταναλωθεί.
«Χθες είχαμε μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα» είπε για την αναβάθμιση από την S&P. Μίλησε για επιβράβευση των προσπαθειών της ελληνικής κοινωνίας.

Για την επόμενη μέρα είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε καν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία το επόμενο διάστημα» και «αποδεικνύουμε ότι στόχευση μας είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κυρίως για τη μεσαία τάξη» όταν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος. Κάποιοι φόροι «είναι στο μυαλό μας» να μειωθούν αλλά προς το παρόν μπορούν να γίνουν μόνο επεκτάσεις και για το 2022 είπε λέγοντας ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχει εξαντληθεί προς το παρόν ο Δημοσιονομικός χώρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider