Πώς προχωρά η διαδικασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, ύψους 100 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς προχωρά η διαδικασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, ύψους 100 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έργο, που μαζί με το αντίστοιχο για τον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης, έρχεται να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία.

Στην έγκριση των τελικών περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία εντάσσονται και οι 2η και 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα Π.Ε. Θεσ/νίκης», στον Δήμο Λαγκαδά, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Ανοίγοντας» έτσι, περαιτέρω τον δρόμο για την δημοπράτηση της μονάδας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Θεσσαλονίκη από το ΦΟΔΣΑ, ήτοι τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για έργο, που μαζί με το αντίστοιχο για τον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης, έρχεται να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Το λόγω έργο θα αποτελέσει μία σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ ήδη το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είχε προσχωρήσει σε αρχική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Ο προϋπολογισμός του, βάσει παλιότερων εκτιμήσεων, είχε υπολογιστεί στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ (και άνω) μέρος του οποίου οι αρμόδιοι επιθυμούσαν να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Η απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναρτήθηκε χθες 21/04/2021 στη «Διαύγεια», με Θέμα: Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο: «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ)», στην οποία εντάσσονται και η 2η και 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα Π.Ε. Θεσ/νίκης, στον Δήμο Λαγκαδά, με φορέα τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία των ακολούθων επιμέρους έργων:

α) Μονάδα επεξεργασίας μη επικινδύνων αποβλήτων (ΜΕΑ) ονομαστικής (μέγιστης) δυναμικότητας περί τους 276.000 tn/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές αποβλήτων περί τους 262.700 tn/έτος.

β) Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) (2η και 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 tn/έτος.

γ) Τμήμα Αξιοποίησης Βιοαερίου, που θα αξιοποιεί το παραγόμενο βιοαέριο από το τμήμα αναερόβιας χώνευσης της ΜΕΒΑ για την κάλυψη των θερμικών αναγκών της ΜΕΑ.

δ) Τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές και συνοδά έργα, όπως Εγκατάσταση Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων (ΕΕΥΑ).

Το έργο χωροθετείται στη θέση «Πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης 2», σε απόσταση περί τα 2,8km νοτιο-ανατολικά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Λαχανά του Δήμου Λαγκαδά, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε γήπεδο εμβαδού 300 στρεμμάτων περίπου. Οι εγγύτεροι οικισμοί στη θέση είναι το Εξαμίλι της Δ.Ε. Λαχανά σε απόσταση 3 km περίπου δυτικά της θέσης, και η Άσσηρος της Δ.Ε. Ασσήρου του Δήμου Λαγκαδά σε απόσταση 3,8 km περίπου νότιο-δυτικά της θέσης.

Βασικά χαρακτηριστικά του έργου

  • Η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 276.000 tn/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων ΑΣΑ, με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές περί τους 262.700 tn/έτος.
  • Η ΜΕΒΑ συνιστά τμήμα της ΜΕΑ, και αποτελεί την 2 & 3η ΜΕΒΑ του Δυτικού Τομέα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ονομαστική δυναμικότητά της ανέρχεται σε 35.000 tn/έτος περίπου.

Το έργο θα εξυπηρετεί τις ακόλουθες περιοχές:

  • Όσον αφορά στα υπολειμματικά σύμμεικτα, τους ακόλουθους Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης: α) Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, β Δ. Βόλβης, γ) Δ. Δέλτα, δ) 60% του Δ. Θεσσαλονίκης, ε) Δ. Κορδελιού – Ευόσμου, στ) Δ. Λαγκαδά, ζ) Δ. Νεάπολης – Συκεών, η) Δ. Παύλου Μελά, θ) Δ. Χαλκηδόνος, ι) Δ. Ωραιοκάστρου, καθώς και τους Δήμους των Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από την Π.Ε. Κιλκίς.
  • Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας το έργο μπορεί να επεξεργάζεται και τα υπολείμματα διαχείρισης άλλων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΔΑΥ, μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων), όπως και τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (εκτίμηση 15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης (εκτίμηση 10% έκαστο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider