Η Λαγκάρντ, αν συνεχίσει να «ξοδεύει» έτσι, θα χρειασθεί περισσότερα από 1,8 τρισ. ευρώ…

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Λαγκάρντ, αν συνεχίσει να «ξοδεύει» έτσι, θα χρειασθεί περισσότερα από 1,8 τρισ. ευρώ…
Θετικό προβληματισμό για αναθεώρηση της τακτικής του ΟΔΔΗΧ φέρνει η κατακόρυφη αύξηση των «αγορών» από την ΕΚΤ. Άμεση η συνάρτηση της ποσότητας των αγορών τίτλων με την κακή διαχείριση της Κομισιόν στα εμβόλια.

Τα «ψώνια» της κας Λαγκάρντ την εβδομάδα που πέρασε διπλασιάσθηκαν, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ και θέτουν πλέον ένα νέο ερωτηματικό για τις αγορές: Σκοπεύει να αυξήσει το ποσό και τον χρόνο διάρκειας του PEPP ή θα ξαναγυρίσει στις περιορισμένες αγορές τίτλων;

Ο συνδυασμός των δηλώσεων της κας Λαγκάρντ και το ύψος των αγορών της, την πρώτη εβδομάδα μετά το Συμβούλιο που αποφάσισε την επιτάχυνση του ρυθμού παρέμβασής της στις αγορές (28 δισ. ευρώ μεταξύ 15 και 19 Μαρτίου), δείχνει ότι τα «υπόλοιπα» στο ταμείο του PEPP δεν αντέχουν σε ένα τέτοιο ρυθμό αγορών μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Αν λάβει κανείς υπόψιν του το πως αντέδρασε το Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο όταν τέθηκε με πολύ λιγότερη πίεση το ίδιο ερώτημα, μπορεί να διατυπωθεί η εκτίμηση ότι πριν το καλοκαίρι θα υπάρξει και η απάντηση του ερωτήματος. Άλλωστε η κα Λαγκάρντ εξηγώντας την απόφαση του Συμβουλίου για αύξηση του ρυθμού των αγορών ομολόγων, αναφέρθηκε στο επόμενο τρίμηνο, ήτοι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι λόγοι που υποχρέωσαν το Συμβούλιο της ΕΚΤ να κινηθεί με τον τρόπο αυτό, έγιναν σαφείς μετά την σύγκλιση του Συμβουλίου, όταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία υποχρεώθηκαν λόγω της καθυστέρησης των εμβολιασμών να επεκτείνουν τα lockdown όταν σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της εμβολιαστικής καμπάνιας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση…

Τα λάθη της Κομισιόν στη διαχείριση της τροφοδοσίας των εμβολίων φαίνεται πως θα κοστίσουν στην Ευρώπη σε χρόνο και χρήμα πέρα από τις ζωές που θα χαθούν στο μεταξύ, λόγω της αδυναμίας των εθνικών συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν στις τεράστιες πιέσεις που δέχονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γαλλία και την Γερμανία...

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ έδωσε ένα επιπλέον περιθώριο χρόνου αυξάνοντας κατά 48% την παρέμβασή της μέσα στην πρώτη εβδομάδα που ακολούθησε την απόφαση του Συμβουλίου.

Το γεγονός αυτό όμως διαμορφώνει ένα πολύ «προβλέψιμο» θετικό περιβάλλον για την περίοδο τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο, για όλες τις χώρες μέλη που θα χρειασθεί να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, ειδικά για την Ιταλία η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος της τάξης των 380 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα επίσης το περιβάλλον αυτό υποχρεώνει τον ΟΔΔΗΧ να επανεξετάσει την τακτική του, σε θετική κατεύθυνση, καθώς οι συνθήκες μέσα στο τρίμηνο αυτό θα είναι τέτοιες που δύσκολα θα επαναληφθούν μέσα στο 2021. Εκτός βέβαια και αν η πανδημία επανέλθει με ένα τέταρτο κύμα, κάτι το οποίο κανείς δεν θέλει να βάλει στα σενάρια των προβλέψεών του…

Σε κάθε περίπτωση η τάση έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται με το ελληνικό 5ετές να «κολλάει» σε αποδόσεις σχεδόν 0% και το δεκαετές να πιέζεται όσο αφορά την απόδοσή του σε ένα φάσμα τιμών που αναμένεται να κατέβει κάτω από το 0,90%. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι προφανές ότι ο ΟΔΔΗΧ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια παρεμβάσεων, όσο αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, με διαβατήριο τόσο τις εντυπώσεις της αγοράς από την έκδοση του 30ετούς όσο και της προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2021 αυξάνονται λόγω της επέκτασης των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας μέσω του προϋπολογισμού…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider