Σταϊκούρας: Μεγάλες πιέσεις σε τουρισμό και έσοδα - Μαζικές πληρωμές μέτρων στήριξης από σήμερα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Μεγάλες πιέσεις σε τουρισμό και έσοδα - Μαζικές πληρωμές μέτρων στήριξης από σήμερα
Σε μαζικές πληρωμές δικαιούχων Επιστρεπτέας 6 και παλαιότερων κύκλων αλλά και πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση.

Σε μαζικές πληρωμές δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 και παλαιότερων κύκλων, αλλά και πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων, προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση, όπως προανήγγελλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ανέφερε πως ο τζίρος του τουρισμού το 2021 υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι και 18 δισ. ευρώ το 2019 (σ.σ. δηλαδή η επαναφορά του στο 45% περίπου του τζίρου του 2019) αλλά και πως ο Μάρτιος και πιθανόν το προσεχές δίμηνο θα είναι μία περίοδος με πιέσεις στα κρατικά ταμεία.

«Εκτιμάμε πως ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020, αλλά προφανώς δεν θα καλύψουμε όλη την απώλεια που έρχεται από το 2019, το 2020 είχαμε έσοδα 4 ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν», είπε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε αυτό το μέγεθος που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία».

Για τα ενοίκια και για τις καθυστερήσεις των πληρωμών ανέφερε πως 675 χιλιάδες περιπτώσεις έχουν ήδη καλυφθεί με 88,7 εκατομμύρια ευρώ. Περιέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν στην αποπληρωμή και είπε ότι «η εικόνα που έχω είναι ότι σήμερα αναρτώνται ειδοποιητήρια για να καλυφθούν οι όποιες περιπτώσεις δεν έχουν καλυφθεί από το Μάρτιο και μετά δίνοντας το δικαίωμα για διορθώσεις. Επιδιώκουμε σήμερα να πληρώσουμε ιδιοκτήτες ακινήτων για το μήνα Ιανουάριο αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα και τη Δευτέρα ή την Τρίτη τα νομικά πρόσωπα. Υπάρχει μία περίπτωση, επειδή τρέχουν πολλές πλατφόρμες, οι πληρωμές να γίνουν από τη Δευτέρα, αλλά πάντως είμαστε πολύ κοντά στο να πληρωθεί ο μήνας Ιανουάριος».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σήμερα «θα πληρώσουμε ένα κομμάτι ακόμα της έκτης Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τα υπόλοιπα ποσά από την πέμπτη Επιστρεπτέα Προκαταβολή που συνδέονται με τροποποιητικές δηλώσεις που έγιναν».

Για την Επιστρεπτέα 6 δήλωσε πως κάποιες πληρωμές θα γίνουν σήμερα και για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. «Αμέσως μετά θα ανοίξει η Επιστρεπτέα 7 που θα πληρωθεί - καλώς εχόντων των πραγμάτων - περίπου στο τέλος Απριλίου», διευκρίνισε. Εκτίμησε πως η Επιστρεπτέα 7 μαζί με τις αναδρομικές αλλαγές στους πρώτους κύκλους φτάνει σε αξία τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 500 εκατομμύρια αξίζει το μέτρο των δαπανών και στα 300 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το σχέδιο Γέφυρα 2. «Συνολικά τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν αξίζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε και υπολόγισε πως στις εκκρεμείς συντάξεις οι πληρωμές σε ένα μεγάλο μέρος τους θα γίνουν τον Απρίλιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως ο προϋπολογισμός εδώ και δεκατρείς μήνες λειτουργεί με πολύ λιγότερα έσοδα, τα οποία καλύπτονται από το «Ταμείο» της χώρας. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για όσο χρειαστεί», είπε. Εξάλλου, «τα μέτρα θα ισχύουν και μετά την υγειονομική κρίση», ανέφερε, μιλώντας για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς «εκτιμάται από τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υπάρχει ρήτρα διαφυγής και το 2022».

Εξήγησε πως όσο βγαίνουμε από την υγειονομική κρίση και υπάρχει επαρκής ανάκαμψη και μετά ανάπτυξη τόσο θα περιορίζονται τα μέτρα στήριξης, αλλά και τόσο θα βελτιώνονται τα έσοδα, αφού θα λειτουργεί η οικονομία. «Άρα η δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να γίνει σε όλη την Ευρώπη για να επιστρέψουν οι χώρες σε δημοσιονομική ισορροπία θα γίνει μέσω της ανάκαμψης και της ανάπτυξης και όχι με μέτρα λιτότητας». Επιπλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτεί επενδύσεις.

«Η παράταση στα τέλη κυκλοφορίας ήταν και ο λόγος που είχαμε μία καλή εικόνα στα έσοδα του πρώτου διμήνου», αλλά «η εικόνα δεν είναι καλή για το μήνα Μάρτιο» και εκτιμάται ότι αυτή η εικόνα θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα ή και για τον επόμενο δίμηνο. Και τούτο «γιατί στο βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού δεν είχε ενσωματωθεί το λουκέτο σε τόσο μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και για τόσο διάστημα», είπε και επανέλαβε το κόστος των 725 εκατομμυρίων ευρώ τη βδομάδα από το λουκέτο στην αγορά.

Για την αποπληρωμή των 3,3 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι ακριβώς λόγω της κατάστασης της οικονομίας, τα ελλείμματα αυξάνονται άρα το χρέος είναι ψηλότερο και η βιωσιμότητά του επιβαρύνεται. «Και εμείς πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουμε κινήσεις για να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους όπως είναι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ η οποία μας βοηθάει να κρατάμε χαμηλά το κόστος δανεισμού για να μπορέσουμε να δανειστούμε και να βοηθήσουμε την κοινωνία», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider