Ελλάδα
15-03-2021 | 19:14

Έγκριση Eurogroup για μέτρα στήριξης όσο χρειαστεί – Οι 3 όροι – Πράσινο φως για 9η αξιολόγηση

Newsroom
Μοιράσου το
Έγκριση Eurogroup για μέτρα στήριξης όσο χρειαστεί – Οι 3 όροι – Πράσινο φως για 9η αξιολόγηση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup επισφραγίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας και επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης – θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ  Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις του Eurogroup.

Ουσιαστικά, σύμφωνα και με το επίσημο κείμενο δήλωσης των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο δίνεται πράσινο φως για μέτρα στήριξης  φέτος και το 2022, αλλά και νέο «ραντεβού» τον Μάιο, όταν η Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον στοιχεία για την πορεία των οικονομιών. Όσο για το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν στη συνέχεια, η συζήτηση αυτή όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα ξεκινήσει επισήμως από τον Ιούνιο.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα ανέφερε πως «επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Αποτελεσματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020 και οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προστατεύθηκαν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπλέον, επαινέθηκε η πρόοδος – παρά τις αντίξοες συνθήκες – σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Οι 3 προτεραιότητες

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως  το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση:

  •   Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
  •  Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
  • Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη δήλωσή του ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει επίσης πως «η Κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις – στη διαμόρφωση των οποίων συμβάλλει εποικοδομητικά – και την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, συνεχίζει και θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ταχύτερη δυνατή ανάταξή τους και τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν την πατρίδα μας, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα». 

Κοινή θέση Eurogroup 

Σημειώνεται πως στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ τονίζουν  διαβεβαίωση τους για μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης μέχρι να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας με το ξεπέρασμα της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως «είμαστε ενωμένοι στην προσέγγιση για το ότι μέχρι να τερματιστεί ι η υγειονομική κρίση και να αρχίσει να φαίνεται η ανάκαμψη, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προστασία της οικονομίας μέσω της  χρήσης αναγκαίας δημοσιονομικής στήριξης.

Η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας μέσω εκτάκτων και στοχευμένων μέτρων στήριξης είναι κλειδί για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αποφευχθεί. Το Eurogroup δεσμεύεται να επιδείξει υποστηρικτική πολιτική στην Ευρωζώνη το 2021 και το 2020, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τα κίνητρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και οι παραγωγικές επενδύσεις είναι κλειδί για να αυξηθεί η ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Το Eurogroup σημειώνει την προκαταρκτική εισήγηση της Κομισιόν για το ότι η ρήτρα διαφυγής θα συνεχίζει να ισχύει και το επόμενο έτος». 

Ακόμα, στην απόφαση σημειώνεται πως «προς το παρόν και από τη στιγμή που παραμένει η έκτακτη υγειονομική ανάγκη, τα ευρεία δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Για τις επιχειρήσεις, σημειώνεται πως «οι βιώσιμες αλλά ακόμα ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν για να αποφύγουν προβλήματα χρεωκοπίας, να επαναλειτουργήσουν και να αναπροσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα». 

Στη συνέχεια, το Eurogroup αναφέρει πως «μόλις επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη, τα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να ρυθμίσουν το ύψος των δημοσίων χρεών, εφαρμόζοντας δημοσιονομικές στρατηγικές βιώσιμες μεσοπρόθεσμα, με έμφαση στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, στην αύξηση των επενδύσεων και στη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Τα κράτη-μέλη πρέπει εστιάσουν στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της Ευρωζώνης». 

«Υπό τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, το Eurogroup θα συνεχίζει να παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης για τους επόμενους μήνες. Αναμένουμε την έκθεση της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά που θα δημοσιευτεί στο τέλος του Μαΐου» συμπληρώνεται στο ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.