Κοινή θέση Eurogroup για μέτρα στήριξης έως ότου διασφαλιστεί η ανάκαμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινή θέση Eurogroup για μέτρα στήριξης έως ότου διασφαλιστεί η ανάκαμψη
Σε διατήρηση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης και το 2020 συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Η στάση του Eurogroup για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τη διαβεβαίωση τους για μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης μέχρι να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας με το ξεπέρασμα της κρίσης του κορονοϊού σημείωσαν οι Ευρωπαίο υπουργοί Οικονομικών στην τηλεδιάσκεψη του σημερινού Eurogroup.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως «είμαστε ενωμένοι στην προσέγγιση για το ότι μέχρι να τερματιστεί ι η υγειονομική κρίση και να αρχίσει να φαίνεται η ανάκαμψη, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προστασία της οικονομίας μέσω της χρήσης αναγκαίας δημοσιονομικής στήριξης.

Η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας μέσω εκτάκτων και στοχευμένων μέτρων στήριξης είναι κλειδί για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αποφευχθεί. Το Eurogroup δεσμεύεται να επιδείξει υποστηρικτική πολιτική στην Ευρωζώνη το 2021 και το 2020, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τα κίνητρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και οι παραγωγικές επενδύσεις είναι κλειδί για να αυξηθεί η ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Το Eurogroup σημειώνει την προκαταρκτική εισήγηση της Κομισιόν για το ότι η ρήτρα διαφυγής θα συνεχίζει να ισχύει και το επόμενο έτος».

Ακόμα, στην απόφαση σημειώνεται πως «προς το παρόν και από τη στιγμή που παραμένει η έκτακτη υγειονομική ανάγκη, τα ευρεία δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Για τις επιχειρήσεις, σημειώνεται πως «οι βιώσιμες αλλά ακόμα ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν για να αποφύγουν προβλήματα χρεωκοπίας, να επαναλειτουργήσουν και να αναπροσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα».

Στη συνέχεια, το Eurogroup αναφέρει πως «μόλις επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη, τα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να ρυθμίσουν το ύψος των δημοσίων χρεών, εφαρμόζοντας δημοσιονομικές στρατηγικές βιώσιμες μεσοπρόθεσμα, με έμφαση στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, στην αύξηση των επενδύσεων και στη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Τα κράτη-μέλη πρέπει εστιάσουν στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της Ευρωζώνης».

«Υπό τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, το Eurogroup θα συνεχίζει να παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση και τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης για τους επόμενους μήνες. Αναμένουμε την έκθεση της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά που θα δημοσιευτεί στο τέλος του Μαΐου» συμπληρώνεται στο ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider