Ελλάδα
06-03-2021 | 10:04

Στη Βουλή η επενδυτική συμφωνία με την "Ελληνικός Χρυσός"

Newsroom
Μοιράσου το
Στη Βουλή η επενδυτική συμφωνία με την "Ελληνικός Χρυσός"
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ερχόμενη Τετάρτη, 10/03/2021, η αρμόδια κοινοβουλευτική ομάδα πρόκειται να επεξεργαστεί την επενδυτική συμφωνία που κατατέθηκε προς κύρωση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της "Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού".

Το ΓΛΚ στη σχετική συνοδευτική έκθεση του επί του νομοσχεδίου αναφέρει ότι η Επενδυτική Συμφωνία η οποία υπεγράφη στην Αθήνα, στις 5 Φεβρουαρίου 2021, μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη ΑΕ., αφενός αποκτά ισχύ νόμου κι αφετέρου τροποποιεί τις διατάξεις της αρχικής Σύμβασης Μεταβίβασης (άρθρο 52 του ν.3220/2004), με την οποία το Δημόσιο μεταβίβασε στην Εταιρεία το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της TVX HELLAS ΑΕ.

Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στα μεταλλεία Κασσάνδρας λαμβάνουν χώρα αρκετές δεκαετίες και επιπλέον έχει περάσει και αρκετά ικανό διάστημα από όταν ανέλαβε η νυν εκμεταλλεύτρια εταιρεία (12/12/2003) ώστε «να διαφανούν τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης για την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της επένδυσης» και ότι «με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται μια νέα αρχή σε σύγχρονες βάσεις για τη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας επ' ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου».

Οι επιπλέον βραχυπρόθεσμοι στόχοι της συγκεκριμένης ρύθμισης που έρχεται στη βΟΥΛΉ περιλαμβάνουν: 
•    Άμεση ξένη επένδυση ύψους περίπου ενός (1) δισ. δολαρίων ΗΠΑ την πρώτη πενταετία.
•    Διατήρηση περίπου 1.650 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και δημιουργία 1.400 νέων, με εντεινόμενη απασχόληση την περίοδο κατασκευής του μεταλλείου των Σκουριών (επιπλέον 900 θέσεις για μια διετία).
•    Αύξηση των εσόδων του Δημοσίου λόγω αύξησης της παραγωγής και αυξημένου συντελεστή μεταλλευτικών τελών (royalties) (έσοδα 400 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).
•    Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής νέων βέλτιστων τεχνικών, ιδίως της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης αποβλήτων ("έργο Καρατζά").
•    Η άρση οποιασδήποτε νομικής αμφιβολίας σχετικά με τη διάρκεια των υφιστάμενων μεταλλευτικών παραχωρήσεων.

Επίσης, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της ρύθμισης περιλαμβάνουν:
•    Την αύξηση του χρόνου ζωής των μεταλλείων Κασσάνδρας, κατ' ελάχιστον για 25 έτη, 
•    επένδυση συνολικού ύψους 2,9 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, 
•    εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τα δημόσια έσοδα (έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. Ευρώ).

Συνολικά με αυτή τη ρύθμιση αναμένεται επίσης να αρθούν οι οποιεσδήποτε νομικές αμφιβολίες έχουν εγερθεί τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με τη διάρκεια των μεταλλευτικών παραχωρήσεων που υπάρχουν ως τώρα.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.