Ελλάδα
05-03-2021 | 17:06

Αυξήθηκαν τα «φέσια» Νοσοκομείων, Ταμείων και ΟΤΑ - Μειώθηκαν της ΑΑΔΕ

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Αυξήθηκαν τα «φέσια» Νοσοκομείων, Ταμείων και ΟΤΑ - Μειώθηκαν της ΑΑΔΕ

Την πορεία των Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης Ιανουαρίου 2021, έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ. Τα καλά νέα είναι πως  οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν από 636 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο σε 577 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Ωστόσο, στη Γενική Κυβέρνηση αυξήθηκαν από 1,2 δις  ευρώ σε 1.351 δις ευρώ κυρίως λόγω των οφειλών των Νοσοκομείων, των Ταμείων και των ΟΤΑ.

Σημειώνεται πως η απομείωση κρατικών οφειλών είναι βασικός όρος της μετα-προγραμματικής εποπτείας της χώρας, αλλά και ένας μοχλός στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας.

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν πως  στις ΔΕΚΟ οι οφειλές παρέμειναν στα 196 εκατ. ευρώ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αυξήθηκαν από 120 εκατ. ευρώ σε 137 εκατ. ευρώ. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης από χρέη εκατ. ευρώ 356 τον Δεκέμβριο πλέον έχουν 384 εκατ. ευρώ οφειλές χωρίς τις συντάξεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί. Στα Νοσοκομεία οι οφειλές έφταναν στα 502 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο και πλέον ανέρχονται σε 608 εκατ. ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Δεν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες προς τρίτους υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.