Καταιγισμός πληρωμών & νέων μέτρων στήριξης -Διαβουλεύσεις με θεσμούς για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταιγισμός πληρωμών & νέων μέτρων στήριξης -Διαβουλεύσεις με θεσμούς για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 για έως 400.000 δικαιούχους. Στο δρόμο προς τη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα στήριξης. Αρχίζει η μάχη για την 9η αξιολόγηση και διαπραγματεύσεις για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έντονη κινητικότητα σε πολλά μέτωπα αναμένεται αυτή την εβδομάδα από το Υπουργείο Οικονομικών. Αρχίζουν διαδοχικά οι πληρωμές για τα 1,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας 5, για 60 εκατομμύρια του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και για αποζημιώσεις ιδιοκτητών που έδωσαν στοιχεία IBAN.

Επίσης, στο δρόμο προς τη Βουλή είναι και το νομοσχέδιο με το νέο μέτρο στήριξης για εταιρείες με μεγάλα «βάρη» δαπανών που τις καθιστούν ζημιογόνες, αλλά και με τις ρυθμίσεις για τα ενοίκια και για τις επιταγές. Οι διατάξεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τη νέα απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.

Την Τρίτη αρχίζουν οι 48ωρες διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για την αξιολόγηση χώρας καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Με μεγάλα αγκάθια θα κρατικά φέσια και τις τράπεζες και «ατού» την επιτυχία των μέτρων στήριξης, αλλά και την μεγάλη επιτάχυνση του ΠΔΕ που δημιουργεί θετικό κλίμα και για το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η μάχη για τα δάνεια της ΕΕ

Το εν λόγω κλίμα έχει ειδική σημασία αφού η κυβέρνηση ανασυγκροτεί τη θέση της και για το νέο γύρο διαβουλεύσεων με την Κομισιόν για τις παρεμβάσεις που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με τα φώτα πλέον να στρέφονται και στο σκέλος των 12,7 δισ. ευρώ δανείων το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διοχετεύσει μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετέχοντας άμεσα στην παροχή δανείου σε ποσοστό έως 50%. Έχοντας πλέον ως επιχείρημα και τις σχετικές Συστάσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στηρίζουν την ελληνική θέση. Με στελέχη των Βρυξελλών να διαφωνούν, ζητώντας ακολουθηθεί η επίσημη «οδός» μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Invest EU, της EBRD και άλλων επισήμων ευρωπαϊκών «καναλιών».

Η Επιστρεπτέα

Το Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει πέρα από την απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και την απόφαση για τους όρους χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, η οποία αναμένεται να διανεμηθεί ενδεχομένως σε λιγότερους από 400.000 δικαιούχους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Και τούτο διότι η πρώτη εικόνα έδειχνε πως από τις 732.000 αιτήσεις, περίπου 265.000 εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν αύξηση τζίρου, ενώ επιπλέον 100.000 έχουν μεν πτώση αλλά μικρότερη από το κριτήριο του 20%. Επιπλέον στην εστίαση, το 30% όσων υπέβαλαν αίτημα είτε είχε άνοδο τζίρου είτε πτώση χαμηλότερη του 20%.

Η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας επιχειρείται να ανοίξει σήμερα και να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις χορήγησης από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου οι πρώτες πληρωμές να ξεκινήσουν την Τετάρτη με ένα δεύτερο κύκλο πληρωμών την Παρασκευή. Ώστε να ικανοποιηθεί ο στόχος για αποζημίωση πολλών δικαιούχων μέσα στον Ιανουάριο και έτσι παροχής ρευστότητας στην αγορά. Την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν πληρωμές για 60 εκατ. ευρώ επί συνόλου 120 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης.

Το νέο μέτρο στήριξης

Ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων που έχουν υψηλές δαπάνες για πάγια και έτσι αντιμετωπίζουν πέρα από πτώση τζίρου και ζημίες περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που επιχειρεί να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ. Ο λόγος για διάταξη που εξήγγειλε την Παρασκευή Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα είναι γενική δίδοντας το πλαίσιο τις το μέτρο. Θα πρέπει να ακολουθήσει αίτημα έγκρισής του ως κρατική ενίσχυση (ανάλογα αιτήματα υποβάλλονται και για τα υπόλοιπα μέτρα όπως η Επιστρεπτέα ή οι χρηματοδοτήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας). Επίσης το ΥΠΟΙΚ θα παρακολουθεί και νέα επικαιροποίηση των γενικών κανόνων κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ για όλα τα κράτη μέλη. Με στόχο υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Το νέο αυτό μέτρο καλύπτεται από το άρθρο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, όπως τροποποιήθηκε από τις 13/10/2020 (4η επικαιροποίηση από τον Μάρτιο ώστε να δίδονται διευκολύνσεις λόγω πανδημίας).

Όπως προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Προς το παρόν η Επιτροπή ορίζει ότι αν μία εταιρεία σημείωσε μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αν έχει καταγραφεί ζημιά την ίδια περίοδο, αλλά και αν παραμένει ζημιογόνα αφού ληφθούν υπόψη και κάποια από τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει (πχ Επιστεπτέα), τότε είναι επιλέξιμη για το νέο αυτό μέτρο που προωθείται πανευρωπαϊκά.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider