Ελλάδα
21-11-2020 | 09:33

Σταϊκούρας: Μέτρα 32 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας

Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Μέτρα 32 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας

Την επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και το 2021 επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί του Σαββάτου.

Όπως αποκάλυψε, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, στην πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, που άνοιξε το απόγευμα, είχαν κατατεθεί 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 155 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, η πληρωμή θα γίνει τη Δεύτερα, ενώ προσδοκία είναι η δεύτερη πληρωμή να γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στην επιστρεπτέα προκαταβολή 3 δόθηκαν 3,4 δισ. ευρώ σε 150 χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στα νησιά και αφορούν στον τουρισμό.

«Θα συνεχιστεί και το 2021 η επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Η 4η επιστρεπτέα συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων» αποσαφήνισε επίσης.

Μέτρα 31-32 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021

«Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021, δηλαδή περίπου 31 με 32 δισ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα Sure), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α’ εξάμηνο του 2021» εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας.

Μειωμένος ΦΠΑ

«Μέχρι τον Απρίλιο θα ισχύει όλος ο μειωμένος ΦΠΑ και όλες οι μόνιμες μειώσεις φόρων που είχαμε ψηφίσει και υλοποιήσει πριν την παρένθεση της υγειονομικής κρίσης. Θα υπάρξει τροπολογία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και με αυτή ό,τι δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο» τόνισε παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ.  

Μείωση ενοίκια

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες, της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λήγω κορονοϊού. Όπως εξήγησε, αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία τότε.

ΓΕΦΥΡΑ

Για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ σχολίασε ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα το κράτος θα πληρώνει έως και το 90% των δόσεων των ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και έως το 80% των κόκκινων δανειοληπτών.

«Για πρώτη φορά η χώρα επιβραβεύει και τη συνέπεια» σημείωσε. «Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει, πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις), έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις, το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι 12 και 24 δόσεις θα ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εισφορές, ήδη έχει νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

«Το ταμείο της χώρας θα αντέξει και το 2021», ξεκαθάρισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πληρώνει επιδόματα και υποχρεώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.