Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου
«Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται μέσα στο Μάιο», σχολίαζαν στο insider.gr κυβερνητικές πηγές.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την κυβέρνηση να θέτει ως βασική προτεραιότητα την προώθηση μεγάλων projects με στόχο την ανάταξη της οικονομίας, στη σκιά της καταιγίδας του κορονοϊού.

«Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται μέσα στο Μάιο», σχολίαζαν στο insider.gr κυβερνητικές πηγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές της σύμβασης για το έργο παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, στις αρχές της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της διοίκησης με τους επενδυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019. «Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαφοροποιεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των Παραχωρήσεων με το έργο της Μαρίνας Αλίμου, το μόνο σημαντικού μεγέθους έργο Παραχώρησης που έχει δημοπρατηθεί πρόσφατα», τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης.

Οι διεργασίες

Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για τη Μαρίνα Αλίμου μέσα στον Απρίλιο «έστρωσαν το χαλί» για να μπορούν να «πέσουν» οι υπογραφές της σύμβασης το προσεχές διάστημα. Με την υπογραφή της σχετικής Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, τον περασμένο μήνα εξουσιοδοτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης, να συνυπογράψουν, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, τη σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2019, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναδείχθηκε πλειοδότης για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, ένα έργο 40 + 10 χρόνων, δηλαδή με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης κατά 10 χρόνια επιπλέον, ήτοι στα 50 χρόνια.

Το e-Auction διενεργήθηκε πέρυσι, με τη βελτιωμένη προσφορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να διαμορφώνεται στα 57,5 εκατ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία) και τη συνολική αξία της συμφωνίας να υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ

Βάσει των όρων της σύμβασης που θα υπογραφεί, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις δεσμεύεται πως θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο η Μαρίνα Αλίμου να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.

Τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτηριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει ξενοδοχείο, εμπορικά καταστήματα και γραφεία, τα οποία θα αλλάξουν τελείως τη μορφή της μεγαλύτερης Μαρίνας των Βαλκανίων, η οποία διαθέτει πάνω από 1.000 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και χερσαία ζώνη 210 στρεμμάτων.

Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η Μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συνεισφέρει στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider