Ελλάδα
30-09-2019 | 08:00

Παράταση στη ρύθμιση των 120 δόσεων – Οι φόβοι των θεσμών

Θανάσης Κουκάκης
Μοιράσου το
Παράταση στη ρύθμιση των 120 δόσεων – Οι φόβοι των θεσμών

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση της ρύθμισης χρεών προς την εφορία σε 120 δόσεις που κανονικά εκπνέει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών θα εκπνέει πιθανότατα στις 31 Οκτωβρίου.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν πήγε όσο καλά επιθυμούσε η κυβέρνηση. Από ένα σύνολο 104 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων χρεών προς την εφορία με τη νέα ρύθμιση έχουν διευθετηθεί έως σήμερα οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι χρέη 400.000 οφειλετών.

Το γεγονός ότι στη νέα ρύθμιση έχει υπαχθεί μόλις το 2% του συνόλου των οφειλών και μόλις το 10% των οφειλών που θεωρούνται εισπράξιμες δεν έχει ικανοποιήσει, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει την προσδοκία τα έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση να κλείσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό βλέπουν οι θεσμοί για το επόμενο έτος.

Να σημειωθεί πως οι θεσμοί δείχνουν απλά «ανοχή» στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, καθώς πιστεύουν πως δεν επιτρέπει να αναπτυχθεί κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η θέση που διατύπωσε το ΔΝΤ την παρελθούσα Παρασκευή για το θέμα. Σύμφωνα με το Ταμείο: «Η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα», ανέφερε σχετικά σε δήλωση του. 

Αλλά και σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, η αναγγελία της νέας ρύθμισης πληρωμής σε 120 δόσεις «μπορεί να ενέχει κινδύνους για την πειθαρχία», όσον αφορά στην αποπληρωμή υφιστάμενων χρεών, επιδεινώνοντας την είσπραξη εσόδων.

Στη βάση αυτή, το ποσοστό συμμετοχής στη ρύθμιση και ειδικά οι επιδόσεις που θα επιτύχει μέσα στον Οκτώβριο θα καταδείξουν ποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές είχε δίκαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.