Μικρότερο πλεόνασμα ως το 2018 ζητά το ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρότερο πλεόνασμα ως το 2018 ζητά το ΔΝΤ

Μικρότερο πλεόνασμα ως το 2018 φαίνεται να ζητά το ΔΝΤ από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τον αποκαλυπτικό διάλογο που έφερε στο φως το Wikileaks. Συγκεκριμένα από τις συνομιλίες του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Delia Velculescu που διέρρευσε στο Wikileaks, το ΔΝΤ ζητά να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ από 3,5% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα ή εάν αυτό δεν είναι δυνατόν τουλάχιστον να περιορισθεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Ο διάλογος καθιστά ακόμη πιο ευκρινές αυτό που ζητούσε ο Poul Thomsen στη γνωστή ανάρτηση που είχε κάνει στο Blog του και στην οποία ξεκαθάριζε πως είτε η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, είτε οι εταίροι της στην Ευρώπη να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Από το διάλογο προκύπτει πως το ΔΝΤ φαίνεται να αμφιβάλει για την δυνατότητα της κυβέρνησης να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, αλλά και για τη χρησιμότητα των μέτρων αυτών, δεδομένων των αντιδράσεων, τις οποίες μάλιστα επικαλείται η κ. Velculescu αναφερόμενη στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Αντί αυτού ξεκαθαρίζεται πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 θα έπρεπε να αναθεωρηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ , καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποδώσουν περισσότερο από αυτό. Ωστόσο, μια τέτοια αναθεώρηση θα σήμαινε πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα έπρεπε να καλύψει την απόσταση 2% που θα προέκυπτε από την αλλαγή αυτή, (από το 3,5% στο 1,5%), μέσω μεγαλύτερης και εμπροστοβαρούς ελάφρυνση χρέους .

Αναγνωρίζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αδυναμία της ευρωζώνης να κάνει κάτι τέτοιο, το ΔΝΤ εμφανίζεται - από αυτά που λέει ο Poul Thomsen- διατεθειμένο να δεχθεί στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 στο 2,5% του ΑΕΠ, αρκεί να ληφθούν πειστικά μέτρα από την ελληνική πλευρά και όχι παρεμβάσεις «Μίκη Μάους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται - κάτι που δείχνει πως ΕΕ και Ελλάδα συζητούν, κατά το ΔΝΤ πάντα, μέτρα αμφίβολης ποιότητας.

Πάντως, το Ταμείο παραδέχεται πως η ελληνική πλευρά έχει κινηθεί σε φορολογία και ασφαλιστικό, καταθέτοντας προτάσεις οι οποίες αποτελούν πρόοδο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανές να οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider