Νέα μείωση επιτοκίων στην Τουρκία, έρχεται κι άλλος «πόνος» για τη λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μείωση επιτοκίων στην Τουρκία, έρχεται κι άλλος «πόνος» για τη λίρα
Aυτή είναι η όγδοη φορά σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους που η κεντρική τουρκική τράπεζα προχωρά σε μείωση των επιτοκίων της.

Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε, σήμερα, Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την τουρκική οικονομία και να δώσει ώθηση στις πιστώσεις, στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, αυτή είναι η όγδοη φορά σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους που η κεντρική τουρκική τράπεζα προχωρά σε μείωση των επιτοκίων της. Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,75%, ενώ από τις αρχές του 2020, το επιτόκιο έχει μειωθεί κατά 325 μονάδες βάσης συνολικά.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε στο 11,86% τον Μάρτιο, καθώς η σταδιακή (μέχρι τότε) υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου παρείχε μια σχετική ανακούφιση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Οκτώβριο του 2018, ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα είχε σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών, ξεπερνώντας το 25%. Πλέον η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 8,5% στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Συνεχείς οι πιέσεις για τη λίρα

Οι πιέσεις για τη λίρα είναι συνεχείς. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,27% έναντι του δολαρίου, στις 6,9989 λίρες ανά δολάριο. Η τουρκική λίρα μετρά απώλειες σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2020 και πλησιάζει επικίνδυνα στο «ψυχολογικό» όριο των 7 λιρών ανά δολάριο.

«Έρχεται κι άλλος πόνος για το τουρκικό νόμισμα», προειδοποιεί την ίδια ώρα το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας πως το hedging στο τουρκικό νόμισμα δεν ήταν ποτέ τόσο ακριβό.

Την ίδια ώρα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας μειώνονται ταχύτατα, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα πουλά μαζικά δολάρια για να θωρακίσει τη λίρα. Ειδικότερα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας υποχώρησαν στα 26,3 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider