Ευρωπαϊκό «τελεσίγραφο» 7 ημερών για τις τουρκικές προκλήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό «τελεσίγραφο» 7 ημερών για τις τουρκικές προκλήσεις
Και μπορεί τελεσίγραφο με την κλασική έννοια να μην υπάρχει, η Τουρκία, όμως, έχει αρχίσει και προκαλεί αξιοσημείωτη και ορατή κόπωση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους

Οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας φέρνουν τους Ευρωπαίους αντιμέτωπους με τα όριά τους, αλλά και με την αναγκαιότητα αντίδρασης. Το ψυχολογικό όριο είναι η λήξη της τουρκικής NAVTEX την ερχόμενη εβδομάδα, αλλιώς οι κυρώσεις σοβούν.

Το τηλεγράφημα του Reuters χθες το μεσημέρι προκάλεσε αναστάτωση: με βάση αυτό, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας εμφανιζόταν να απευθύνει ένα τελεσίγραφο 7 ημερών προς την Τουρκία για την αποκλιμάκωση των μονομερών κινήσεων, αλλιώς θα πρέπει και η Ε.Ε. να αξιολογήσει τις επιλογές της. Βεβαίως, ο δημοσιογράφος του Reuters κάπως χάθηκε στη μετάφραση των γερμανικών οριστικών άρθρων, καθώς ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «τις επόμενες εβδομάδες» και όχι «την επόμενη εβδομάδα», η Ε.Ε. θα πρέπει να αξιολογήσει τις τουρκικές ενέργειες.

Και μπορεί τελεσίγραφο με την κλασική έννοια να μην υπάρχει, η Τουρκία, όμως, έχει αρχίσει και προκαλεί αξιοσημείωτη και ορατή κόπωση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Για παράδειγμα, ο Χάικο Μαας υπογράμμισε χθες ότι κατανοεί απολύτως την ελληνική απροθυμία να συζητήσει στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ υπογράμμισε ότι οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις που εκτροχιάζουν τον διάλογο είναι «εκνευριστικές» και για τη Γερμανία που λειτουργεί ως μεσολαβητής.

Το ερώτημα, πλέον, είναι, σε τι μπορεί να μεταφραστεί αυτή η κόπωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λήξη της τουρκικής NAVTEX στις 22 Οκτωβρίου είναι το ουσιαστικό «ψυχολογικό όριο» για τους Ευρωπαίους, πολλοί εκ των οποίων έχουν δει το κύρος τους να κουρελιάζεται, από τη στιγμή που η Τουρκία αγνόησε πλήρως και τις ευρωπαϊκές παραινέσεις στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής όσο και τη γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και μάλιστα με πρόδηλο τρόπο. Άλλωστε, ήταν ο Χάικο Μαας που «έσπρωξε» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δεσμευθεί στον Νίκο Δένδια για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, με τον Τούρκο υπουργό πράγματι να δεσμεύεται και να ακυρώνει τη δέσμευση του εν τοις πράγμασι λίγες μέρες μετά.

Αν η Τουρκία συνεχίσει…τον χαβά της και μετά τις 22 του μήνα, ομολογουμένως, οι επιλογές ακόμα και των πιο καλόπιστων Ευρωπαίων τελειώνουν. Συνεπώς, μια παράταση της NAVTEX ή μια νέα ναυτική οδηγία θα είναι κρίσιμο crash test για την ήδη τρωθείσα ευρωπαϊκή αξιοπιστία και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσο και αν τελούν υπό τον φόβο της αποξένωσης της Τουρκίας. Συνεπώς, από ένα σημείο και μετά, οι κυρώσεις είναι το μόνο εργαλείο που απομένει στα χέρια των Ευρωπαίων.

Στη σημερινή συζήτηση που θα γίνει στις Βρυξέλλες, όπως από την Τετάρτη και μετά τη συνάντηση με τον κ. Μαας έχει γράψει το reader.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται με το αίτημα να μην υπάρξει απλώς άλλη μια λεκτική καταδίκη, αλλά «ένα βήμα περισσότερο», όπως το έθετε αρμόδια κυβερνητική πηγή. Πρακτικά και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής ως τη Σύνοδο στις 10-11 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ενεργοποίηση άλλων διαδικασιών, όπως π.χ. την παραπομπή μιας λίστας κυρώσεων στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, ώστε να σταλεί νωρίτερα από τον Δεκέμβριο το μήνυμα στην Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider