Nomura: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «σοκ» τύπου Lehman στις αγορές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nomura: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «σοκ» τύπου Lehman στις αγορές
Αντιμέτωπες με ένα νέο sell-off αναμένεται να βρεθούν προσεχώς οι διεθνείς αγορές, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά θα είναι ισχυρότερο το κύμα απωλειών. Έρχονται ισχυροί κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ολοένα και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών για την πυροδότηση ενός νέου γύρου sell-off στις διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου Nomura, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αισθάνονται άνετα με την αντίδραση που έβγαλε η Wall Street την Τρίτη, προειδοποιώντας πως το επόμενο sell-off θα μπορούσε να θυμίσει τη «βουτιά» των αγορών του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η Nomura βασίζει την εκτίμησή της σε στοιχεία που δείχνουν ότι τα funds εγκαταλείπουν την αγορά, ενώ τονίζει πως αναμένεται να αποσυρθούν ακόμα περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές, αμέσως μόλις πυροδοτηθούν οι αλγόριθμοί τους από την αυξημένη μεταβλητότητα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Dow Jones έχασε 767,27 μονάδες τη Δευτέρα, στην έκτη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του δείκτη, ενώ δείκτης μεταβλητότητας Cboe, γνωστός ως «μετρητής φόβου» της Wall Street, ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο για το 2019 (22,87), μετά την απόφαση της Κίνας να ρίξει το γουάν κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 7 προς 1 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, βάζοντας παράλληλα τέλος στην αγορά αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών πυκνώνει ολοένα και περισσότερο τα σύννεφα της οικονομικής αβεβαιότητας γύρω από την παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα στον Ντόναλντ Τραμπ μέσω της υποτίμησης του νομίσματός της και τον Αμερικανό πρόεδρο να κατακεραυνώνει τη Fed και να της καταλογίζει ευθύνες για απουσία και έλλειψη ισχυρών δράσεων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος μακροοικονομικής στρατηγικής του ιαπωνικού οίκου, Μασανάρι Τακάντα, «θα ήταν λάθος να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός σοκ τύπου Lehman απλά ως ένα ακραίο ρίσκο. Το μοτίβο όσον αφορά τις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street θυμίζει όλο και περισσότερο την εικόνα του κλίματος λίγο πριν καταρρεύσει η Lehman Brothers το 2008, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

«Αναμένουμε ότι οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο «ράλι» όπως αυτό της συνεδρίασης της Τρίτης θα αποτελεί μια μικρή παρένθεση και πιστεύουμε ότι οποιοδήποτε τέτοιο ράλι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία πώλησης ενόψει του δεύτερου κύματος μεταβλητότητας που προβλέπουμε ότι θα έρθει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου» ανέφερε ο Μασανάρι Τακάντα, προσθέτοντας πως το δεύτερο κύμα sell-off θα είναι πολύ πιο σκληρό από αυτό που καταγράφηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επενδυτικού οίκου, τα hedge fund κερδοσκοπούν στην αμερικανική αγορά και σε ορισμένες περιπτώσεις πονταρούν τεράστια κεφάλαια σε ένα οικονομικό «κραχ».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το στοίχημα των funds στην αστάθεια της αγοράς δύο εβδομάδες πριν την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν Aμερικανοί αναλυτές, οι traders είχαν φορτώσει με call options τον δείκτη Cboe στοιχηματίζοντας σε μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά.

CBOE

Αναφορικά, ο δείκτης Cboe έφτασε στο 16,12 μετά την απόφαση της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ οι πρόσθετοι δασμοί ύψους 10% σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησαν το δείκτη στο 17,61.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης ο δείκτης σκαρφάλωσε στο 20,17 μετά τη βουτιά της Wall Street τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider