Έρχονται ρυθμίσεις “fast track” για χιλιάδες στεγαστικά

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται ρυθμίσεις “fast track” για χιλιάδες στεγαστικά

Μαζικές ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, με διαδικασίες εξπρές ετοιμάζουν οι τράπεζες από το νέο έτος, προκειμένου να ανασχέσουν το «τσουνάμι» των επισφαλειών.

Καθώς τα «κόκκινα» δάνεια έχουν συνολικά ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αναμένονται άμεσες και μαζικές ενέργειες από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μάλιστα, οι νέες αυτές ρυθμίσεις γίνονται με την ευλογία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία και θα τις ενσωματώσει στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016.

Μαζικές ρυθμίσεις

Η μεγάλη διαφορά στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών είναι ότι πλέον θα υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ρυθμίσεων, στις οποίες θα εντάσσονται οι πελάτες των τραπεζών, ανάλογα με τα οικονομικά τους δεδομένα αλλά και τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά τους.

Δηλαδή, ενώ στο παρελθόν οι τράπεζες αντιμετώπιζαν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, προκειμένου να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση, τώρα θα επιλέγουν από ένα «μενού» έτοιμων προτάσεων.

Ουσιαστικά, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, με τη μέθοδο αυτή θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και έτσι σε μικρότερο χρόνο θα μπορέσουν να διευθετηθούν πολλες περισσότερες υποθέσεις. Κάτι που κρίνεται αναγκαίο, τόσο λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων «κόκκινων» δανείων, όσο και για εκείνες τις περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο όριο.

Τα κριτήρια

Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες ήδη έχουν αρχίσει να κατηγοριοποιούν τους πελάτες τους με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Το πρώτο έχει να κάνει με το εισόδημά τους, αλλά και συνολικά με την περιουσία τους. Η λογική είναι ότι θα πρέπει να προτείνουν λύσεις μακροχρόνια βιώσιμες, εξασφαλίζοντας όμως ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν ένα ικανοποιητικό ποσό κάθε μήνα.

«Δεν έχει νόημα να ζητήσουμε από κάποιον να πληρώνει το μισό εισόδημά του για το στεγαστικό δάνειο, αφού σίγουρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί», εξηγεί τραπεζικό στέλεχος. «Από την άλλη, αν κάποιος έχει διαθέσιμο εισόδημα ή καταθέσεις, θα πρέπει να ‘βάλει το χέρι στην τσέπη’ προκειμένου να κρατήσει το σπίτι του».

Ένα άλλο στοιχείο είναι η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του δανειολήπτη. Αν κάποιος έχει δείξει δείγματα συνεργασίας, πληρώνοντας έστω και ένα μέρος της δόσης του, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά σε σχέση με κάποιον που έχει «παγώσει» οριστικά τις πληρωμές.

Ένα ακόμα στοιχείο έχει να κάνει με το ποσοστό του δανείου που έχει ήδη αποπληρωθεί. «Αν κάποιος έχει πληρώσει το 50% ή το 60% του κεφαλαίου, έχει κάθε λόγο να αποπληρώσει και το υπόλοιπο» εξηγούν τραπεζικές πηγές. Έτσι, και οι ίδιες οι τράπεζες θα τον αντιμετωπίσουν πιο ευνοϊκά, προκειμένου να εξοφλήσει το δάνειό του.

Τέλος, στην εξίσωση θα μπουν και κοινωνικά κριτήρια. Πέρα από τα προφανή, δηλαδή το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, ρόλο θα παίξουν και το εμβαδόν του ακινήτου, αλλά και η περιοχή στην οποία αυτό βρίσκεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider