Εκτοξεύτηκαν οι συναλλαγές με κάρτα στο lockdown

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτοξεύτηκαν οι συναλλαγές με κάρτα στο lockdown
Αύξηση σε αριθμό συναλλαγών, αλλά μείωση σε τζίρο, αποκαλύπτουν τα στοιχεία για το πλαστικό χρήμα που έχει στη διάθεσή του το insider.gr για τον Απρίλιο.

Αύξηση σε αριθμό συναλλαγών, αλλά μείωση σε αξία, σημειώθηκε τον Απρίλιο στα καταστήματα της χώρας που λειτούργησαν εν μέσω lockdown καθώς και στα e-shops, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το insider.gr.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός συνολικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15% αλλά ο τζίρος μειώθηκε κατά 7% τον προηγούμενο μήνα, σε ετήσια βάση. Ο λόγος αυτής της τάσης στη συναλλακτική προσφορά των καταναλωτών ήταν ότι, λόγω των μέτρων προστασίας, προτιμήθηκαν κατά κόρον οι συναλλαγές με κάρτα στα POS των καταστημάτων και όχι με μετρητά. 

Αξιόλογη είναι, επίσης, η χρήση των ανέπαφων συναλλαγών, ιδίως μετά τον διπλασιασμό του ορίου στα 50 ευρώ, από 25 ευρώ ανά συναλλαγή. Πρόσφατα, μάλιστα, οι τράπεζες αποφάσισαν να παρατείνουν το μέτρο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και πηγές του κλάδου δηλώνουν στο insider.gr ότι είναι πολύ πιθανό το μέτρο να υιοθετηθεί σε μόνιμη βάση μετά τον Σεπτέμβριο.

Ποια καταστήματα δούλεψαν

Έτσι, παρότι ένα μικρό μόνο μέρος των καταστημάτων παρέμεινε ανοιχτό, οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της καραντίνας. Ωστόσο, καταγράφονται αντίρροπες τάσεις στη συμπεριφορά επιμέρους κλάδων, γεγονός που οφείλεται στο εάν υπέστησαν περιοριστικά μέτρα. 

insider

Όπως φαίνεται στον πίνακα, ιδιαίτερη αύξηση σημείωσαν οι συναλλαγές σε καταστήματα τροφίμων, όπως ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, κάβες που λειτουργούσαν αυτό το διάστημα (+68% σε αριθμό συναλλαγών, +85% σε αξία). Στα σουπερμάρκετ, οι συναλλαγές με κάρτα αυξήθηκαν κατά 31% σε αριθμό και κατά 56% σε αξία.

Δραματική είναι η εικόνα στους υπόλοιπους κλάδους που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα λόγω του lockdown. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, όπως είναι αναμενόμενο, οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία, καθώς επίσης και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων -κλάδοι που συνδέονται άρρηκτα με τον τουρισμό.

Το πρώτο τρίμηνο «έσωσε» τον Μάρτιο

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως φαίνεται στον πίνακα, η διαφορά είναι μεγάλη.

Λόγω της εξαιρετικής απόδοσης των δύο πρώτων μηνών του έτους, η καραντίνα που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου δεν αποτυπώνεται στα μεγέθη. Ο Απρίλιος, αντιθέτως, είναι ο μοναδικός μήνας όπου επιβλήθηκε καθολικό lockdown και για τον λόγο αυτό παρέχει πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία.

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider