Αλλάζουν «πίστα» οι άμεσες πληρωμές στην Ευρώπη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν «πίστα» οι άμεσες πληρωμές στην Ευρώπη
Το TIPS διεκπεραιώνει μια συναλλαγή σε 0,06 δευτερόλεπτα και από την 1η Ιουλίου 2020 το όριο των συναλλαγών αυξάνεται στα 100.000 ευρώ για τις άμεσες πληρωμές.

Στα 100.000 ευρώ, από 15.000 που είναι σήμερα, ανεβαίνει το όριο των άμεσων πληρωμών (instant payments) στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτό αποκάλυψε στο συνέδριο «1st Fintech Forum» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα ο κ. Γιώργος Κορφιάτης, Προϊστάμενος στη Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι άμεσες πληρωμές αποτελούν τη ταχύτερη και ασφαλέστερη μέθοδο πληρωμών σήμερα στην Ευρώπη και υλοποιούνται μέσω του συστήματος TIPS.

tips
Απόσπασμα της παρουσίασης του κ. Κορφιάτη στο 1st Fintech Forum

Tο TIPS ήρθε, ουσιαστικά, να καλύψει την ανάγκη των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων της ΕΕ για ταχύτητα στις συναλλαγές. Αυτό είναι εφικτό, καθώς σε μεγάλο βαθμό υπάρχει αυτοματοποίηση στις διαδικασίες εκκαθάρισης και διακανονισμού των πληρωμών, αλλά είναι και επιβεβλημένο στην εποχή μας.

Το «TIPS διεκπεραιώνει μια συναλλαγή σε 0,06 δευτερόλεπτα και από την 1η Ιουλίου 2020 το όριο των συναλλαγών αυξάνεται στα 100.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Κορφιάτης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διερευνά καινοτόμες μεθόδους πληρωμών με στόχο να διασφαλίζεται μεγαλύτερη ασφάλεια, διαφάνεια, ταχύτητα και πρόσβαση για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μείζονος σημασία πρόκληση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής, ενοποιημένης λύσης για πληρωμές σε φυσικά σημεία (καταστήματα) που θα παρέχεται, μάλιστα, με ευρωπαϊκό branding. «Για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης λύσης σχετικά με τις άμεσες πληρωμές, εκτός του branding, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η τιμολόγηση και οι υπηρεσίες πρόσθετης αξίας (π.χ. proxies, RTP ή NFC κ.λπ.)», τόνισε ο κ. Κορφιάτης. «Όσον αφορά τις λύσεις πληρωμών P2P, οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών πρέπει να είναι εύκολες στην χρήση σαν τα μετρητά», εξήγησε ο ίδιος.

Ψηφιακό ευρώ

Ο κ. Κορφιάτης αναφέρθηκε, επίσης, στις έρευνες που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στον τομέα των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDC) και παρουσίασε τα οφέλη ενός ψηφιακού ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματικότητα, η τεχνολογική ασφάλεια (με τεχνολογία Blockchain), η ουδετερότητα και η ελευθερία επιλογής των χρηστών.

«Η τεχνολογία είναι o λιγότερο καθοριστικός παράγοντας για την εφαρμογή του CBDC. H υιοθέτησή του αποτελεί πολιτική απόφαση η οποία και θα προσδιορίσει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider