Προμήθειες εκεί που δεν υπήρχαν... βάζουν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προμήθειες εκεί που δεν υπήρχαν... βάζουν οι τράπεζες
Χρεώνονται, η μία μετά την άλλη, υπηρεσίες των τραπεζών που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν. Δείτε τι θα πληρώνετε για συναλλαγές στο κατάστημα ή μέσω ebanking.

Στην εύκολη λύση των προμηθειών στρέφονται οι τράπεζες προκειμένου να τονώσουν τη λειτουργική τους κερδοφορία. Σε λίγες ημέρες, ενεργοποιούνται οι αυξημένες χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ενώ νέες χρεώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκεί που… δεν υπήρχαν.

Μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού

Η Τράπεζα Πειραιώς επέβαλε πρόσφατα χρέωση στην υπηρεσία IRIS, η οποία αφορά μεταφορές χρημάτων από το κινητό, γνωρίζοντας μόνο το τηλέφωνο ή το Facebook του παραλήπτη. Η εν λόγω υπηρεσία παρέχεται στη χώρα μας ήδη δύο χρόνια (από το καλοκαίρι του 2017) και προσφερόταν δωρεάν για ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία «peer to peer» εξυπηρετεί κυρίως τις μεταφορές μικροποσών, όπως για παράδειγμα μεταξύ των φίλων μιας παρέας που θέλουν να μοιραστούν τον λογαριασμό. Για την ώρα, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν χρεώνουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία ούτε σκοπεύουν να το κάνουν πολύ άμεσα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του insider.gr.

Πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ

Ένα άλλο παράδειγμα υπηρεσιών που μέχρι πρόσφατα ήταν δωρεάν, αλλά πλέον χρεώνονται, είναι οι πληρωμή εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι οποίες πληρώνονταν δωρεάν μέσω του e-banking. Πλέον, όμως, υπάρχει προμήθεια 50 λεπτών για τους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς και 30 λεπτών για τους πελάτες της Alpha Bank ανά συναλλαγή. Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους των άλλων δύο συστημικών τραπεζών, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, δεν υπάρχει για την ώρα κάποια χρέωση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι όλες οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθεια έως 2 ευρώ για καταβολή των εισφορών στο γκισέ των καταστημάτων, κάτι που είναι αναμενόμενο αφού προσπαθούν να ωθήσουν τους πελάτες τους στη χρήση των εναλλακτικών δικτύων (όπως αυτόματα μηχανήματα πληρωμών, e-banking και mobile banking) ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη στο δίκτυο.

Επανέκδοση χρεωστικών καρτών

Ένα άλλο παράδειγμα νέων χρεώσεων, το οποίο αποκάλυψε το insider.gr, είναι οι επανεκδόσεις καρτών. Το προηγούμενο φθινόπωρο, όλες οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να χρεώνουν την επανέκδοση των χρεωστικών καρτών με 5-6 ευρώ, είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (έχασε την κάρτα), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.