Ακυρώνεται το τέλος των 15 ευρώ στα μικροδέματα από Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακυρώνεται το τέλος των 15 ευρώ στα μικροδέματα από Κίνα
Μετά από διευκρινιστική οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πίσω παίρνουν τα ελληνικά ταχυδρομεία το τέλος των 15 ευρώ που επέβαλλαν αιφνιδίως στις αρχές του μήνα στα τελωνιακώς «ελεύθερα αντικείμενα», στα δέματα δηλαδή προέρχονταν από χώρες εκτός Ε.Ε, είχαν κόστος κάτω από 22 ευρώ και τύγχαναν τελωνιακού ελέγχου.

Ειδικότερα χάρη σε πρόσφατη διευκρινιστική οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία ρυθμίζει τη διαδικασία εκτελωνισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων που εισέρχονται για έλεγχο και για τα οποία προκύπτει μηδενική χρέωση δασμών και φόρων (αξία αντικειμένων κάτω των 22€), ΕΛΤΑ και τελωνεία δεσμεύονται να μην επιβάλλουν «χαράτσι» ύψους 15 ευρώ, βάζοντας τέλος στην «περιπέτεια» κυρίως των καταναλωτών που αγοράζουν μέσω διαδικτύου.

Σε συνέχεια της απόφασης της ΑΑΔΕ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με ανακοίνωσή τους τονίζουν «ότι θα συνεχίσουν να μην επιβάλλουν καμία χρέωση στα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που φέρουν αυτοκόλλητο µε πράσινο χρώμα «Τελωνειακώς Ελεύθερο» ή αποτύπωµα σφραγίδας τελωνείου µε την αντίστοιχη ένδειξη.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αλλαγές στις χρεώσεις μικρών δεμάτων από τρίτες χώρες ήρθαν κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ να αναπροσαρμόσει τα ειδικά τέλη που σχετίζονται με τις διαδικασίες εκτελωνισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων. Όπως είχε ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα θα εφαρμοζόταν τέλος εκτελωνισμού 15 ευρώ ακόμα και σε πακέτα χαμηλής αξίας τα οποία όμως θα τύχουν εκτελωνισμού.

Μετά την ακυρωτική απόφαση οι χρεώσεις για αγορές από τρίτες , εκτός ΕΕ, χώρες διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για πακέτα αξίας 0-22€ δεν υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού ακόμα κι αν τα πακέτα περάσουν από δειγματοληπτικό έλεγχο
  • Για πακέτα αξίας 22-150€ υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού 15€ + ΦΠΑ 24%
  • Για πακέτα αξίας άνω των 150€ υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider