Να μην γίνει καμία αύξηση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος της πανδημίας ζητούν από την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων και φορέων της αγοράς και της εργασίας.  Συγκεκριμένα με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Χρήστο Σταϊκούρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλος αναφέρουν ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη και διαδικασία προσαύξησης των τιμών ζώνης όπου ήδη ισχύουν αντικειμενικές αξίες, όχι μόνο μέχρι το πέρας της πανδημίας, αλλά τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Ειδικότερα στην επιστολή του οι πρόεδροι της ΠΟΜΙΔΑ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων και Οικοδομικών Επιχειρήσεων, της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος,  του ΣΑΤΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρουν τα εξής:

-  Τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένα έτος από την έκρηξη του κορονοιού και των επιπτώσεων του στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και η αναγκαστική μείωση των ενοικίων. Αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αναγκαστικών μειώσεων μισθωμάτων σε πολλές κατηγορίες ακινήτων, και ιδιαίτερα στα επαγγελματικά ακίνητα και γραφεία, είναι να καταστούν αυτά απολύτως ανασφαλείς επενδυτικοί και αποταμιευτικοί προορισμοί, οι δε ιδιοκτήτες τους να έχουν μεταβληθεί σε μια ιδιόρρυθμη κατηγορία “πληττομένων χωρίς ΚΑΔ”...

- Η κτηματαγορά βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη, εξ αιτίας των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην Golden Visa, αλλά και στην αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να την χρηματοδοτήσει.

- Ελάχιστα συμβόλαια ακινήτων υπογράφονται σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι απαράδεκτο να αποτελέσουν βάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων σε όλη τη χώρα! Εξ άλλου η παλαιότητα και οι νέες προδιαγραφές για ενεργειακές και λειτουργικές παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια τα απαξιώνουν πλήρως, κάτι που δεν καταγράφεται στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

- Ένα χρόνο μετά, η πανδημία, τα μέτρα για την αντιμετώπισή της, αλλά κυρίως οι δυσοίωνες προοπτικές για την μελλοντική διάρκεια των επιπτώσεών της, έχουν δυστυχώς ανατρέψει πλήρως την προηγούμενη εικόνα, ώστε είναι απαράδεκτο να συζητούμε σήμερα για αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των αστικών ακινήτων της χώρας μας, τη στιγμή μάλιστα που ο ΕΝΦΙΑ, και κυρίως ο συμπληρωματικός του φόρος επί της αστικής και μόνον περιουσίας, αλλά και οι βαρύτατοι φορολογικοί συντελεστές εισοδημάτων από ακίνητα, λειτουργούν δημευτικά στην κατοχή ακίνητης περιουσίας.

- Η κτηματαγορά, η οικοδομή και η ιδιωτική ακίνητη περιουσίαγενικότερα, είναι από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας που πλήττονται άμεσα και βαρύτατα από την πανδημία και η τύχη τους αφορά όλους μας, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, εργαζόμενους, επιχειρηματίες, αποταμιευτές, τους πάντες!

- Δεν θα είχαμε αντίρρηση στο να επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που σήμερα δεν εφαρμόζεται, ώστε να υπάρχει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και μεταξύ εκείνων που μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν συμμετέχουν σ΄αυτά, σας ζητούμε, ως μέτρο στήριξης του τομέα μας, να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη και διαδικασία προσαύξησης των τιμών ζώνης όπου ήδη ισχύουν αντικειμενικές αξίες, όχι μόνο μέχρι το πέρας της πανδημίας, αλλά τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή της χώρας και του λαού μας.