Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισφορών – εκροών θα πρέπει να εγκαταστήσουν όλα τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα καυσίμων, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση.

Όπως αναφέρει η σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, έναν μήνα μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να αποστέλλουν καθημερινά τα σχετικά στοιχεία των εισροών - εκροών τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ θα εφοδιαστούν και με ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού της θέσης τους (GPS).

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός προδιαγραφών και απαιτήσεων για την έγκριση πλωτών μέσων μεταφοράς καυσίμων ναυτιλίας ως πλωτών εφοδιαστικών μέσων» αποσκοπεί στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και ειδικά των ναυτιλιακών καυσίμων.

Με την απόφαση αυτή καλύπτεται η ανάγκη για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και καθορίζονται οι απαιτήσεις για συμμόρφωση, καταγραφή, λειτουργία και διασφάλιση των μετρήσεων.

Επίσης, καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προδιαγραφές, με την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (σύστημα GPS), συλλογής και αποστολής δεδομένων, στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και η ηλεκτρονική αποστολή τους στο Κέντρο.

«Ο αγώνας κατά του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι δύσκολος και καθημερινός, αλλά η κυβέρνηση προχωρώντας και εφαρμόζοντας αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη, δημιουργεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για την καταπολέμησή τους» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.