Εφορία: Μόλις 163.000 οφειλέτες στην ρύθμιση των 120 δόσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Μόλις 163.000 οφειλέτες στην ρύθμιση των 120 δόσεων
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4,5% των 3,9 εκατομμυρίων οφειλετών της εφορίας. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί οφειλές 1,492 δισ. ευρώ.

Σε μη ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η συμμετοχή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία, παρά τα γενναία κίνητρα που έχουν δοθεί.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 163.000 οφειλέτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4,5% των 3,9 εκατομμυρίων οφειλετών της εφορίας. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί οφειλές 1,492 δισ. ευρώ. Τα αρχικά χρέη που ρυθμίστηκαν ήταν 1,144 δισ. ευρώ, ενώ διευθετήθηκαν προσαυξήσεις ύψους 347 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εκτιμούν ότι μετά την επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών που θα αποφασίσουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία.

Να σημειωθεί πως οι θεσμοί δεν επικροτούν το νέο πλαίσιο των 120 δόσεων. Όπως ανέφεραν στην έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση «η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων πληρωμής με δόσεις είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες διατάξεις για την αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής».

Οι θεσμοί δέχονται μόνον τη ρύθμιση των δόσεων σε 12 ή 24 δόσεις στη βάση της μεταρρύθμισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 και αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα συστήματα διακανονισμού με την ενιαία «βασική» ρύθμιση, η οποία είναι προσβάσιμη βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider