Επίδομα 534 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών Ιανουαρίου - Τα νέα δεδομένα για περιοχές σε lockdown

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις αναστολών Ιανουαρίου - Τα νέα δεδομένα για περιοχές σε lockdown

Από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου έως και το τέλος του μήνα θα διαρκέσει η προθεσμία των δηλώσεων αναστολής σύμβασης για τον Ιανουάριο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολών δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τους μήνες

Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την παράταση των αναστολών και τον Ιανουάριο, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr.

Oι δηλώσεις tvn αναστολών δεν είναι ίδιες για όλη την επικράτεια, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν επιβληθεί τοπικά lockdown λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Επίσης προστίθενται νέοι ΚΑΔ στους επιλέξιμους για το επίδομα των 534 ευρώ το μήνα, για επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής για το χρονικό διάστημα από 1/1/2021 έως και 18/1/2021.

Σε ότι αφορά τις περιοχές που έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, ισχύουν τα ακόλουθα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές:

insider

insider

 

 

Τι ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των

πληττόμενων και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών
μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο - δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής αντίστοιχα).

Οι επιχειρήσεις πρέπει δηλαδή να καθορίσουν στο πεδίο [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ αφορά στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή στην κατηγορία πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).

Σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον –άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την

τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

 

Φωτό: Getty Images/Ideal Images 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider