ΕΦΚΑ: Σχέδιο απονομής 300.000 εκκρεμών συντάξεων - Έξτρα μπόνους 480 ευρώ το μήνα στους υπαλλήλους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Σχέδιο απονομής 300.000 εκκρεμών συντάξεων - Έξτρα μπόνους 480 ευρώ το μήνα στους υπαλλήλους
Σχέδιο «Δώστε τις συντάξεις» υλοποιεί ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να απομειώσει τον όγκο των εκκρεμοτήτων του.

Σχέδιο «Δώστε τις συντάξεις» υλοποιεί ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να απομειώσει τον όγκο των εκκρεμοτήτων του που ανέρχονται σε 170.000 αίτηματα για κύρια σύνταξη και 130.000 για επικουρική και εφάπαξ παροχή.

Η κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις είναι οριακή, ενώ ανησυχία προκαλεί το νέο κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του έτους, λόγω των επικείμενων αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2022.

Με απόφαση της διοίκησης του ασφαλιστικού υπερ-φορέα, αποφασίστηκε η σύσταση κλιμακίων -εκ των έσω- για την την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν αυτές. Στόχος είναι να βγάζει κάθε υπάλληλος μέχρι 110 αποφάσεις τον μήνα και με κίνητρο ένα έξτρα μηνιαίο μπόνους 480 ευρώ.

Σύμφωνα με την επείγουσα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, μέχρι την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοί του θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση συμμετοχής στα κλιμάκια σε σχετική εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση intranet.efkagov.gr/klimakia.

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν, πρέπει να έχουν γνώση αποκλειστικά στα αντικείμενα απονομής παροχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, εφάπαξ, εξω-ιδρυματικού επιδόματος, λοιπών παροχών, ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης, έλεγχος καταβολής εισφορών, αναγνώριση και,διαπίστωση χρόνων ασφάλισης εκκαθάρισης συντάξεων κ.α.

Όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη του φορέα, στο εγχείρημα μπορεί να συμμετάσχουν ως και 1.000 υπάλληλοι, με εργασία εκτός ωραρίου, για να εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκκρεμούν, πέραν αυτών που θα διεκπεραιώνουν στο κανονικό ωράριο εργασίας.

Oι στόχοι έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων για κάθε μήνα ανά υπάλληλο και ανά Ταμείο είναι οι εξής:

• Για αιτήσεις ΙΚΑ κύριες και επικουρικές από 50 έως 110 αποφάσεις
• Για αιτήσεις ενταχθέντων Ταμείων από 55 έως 110 αποφάσεις
• Για αιτήσεις ΟΑΕΕ από 25 έως 50 αποφάσεις
• Για αιτήσεις ΟΓΑ από 45 έως 95 αποφάσεις
• Για αιτήσεις ΕΤΑΑ από 42 έως 70 αποφάσεις
• Για αιτήσεις NAT από 52 έως 110 αποφάσεις
• Για αιτήσεις ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από 24 έως 50 αποφάσεις
• Για αιτήσεις Δημοσίου (κύρια σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ) από 55 έως 90 αποφάσεις
• Για αιτήσεις Δημοσίου που αφορούν μεταβολές από 20 έως130 αποφάσεις
• Για αιτήσεις επικουρικής σύνταξης (ΕΤΕΑΕΠ) από Ταμεία ιδιωτικού από 40 έως 95 αποφάσεις.

Στόχοι μπαίνουν και στην καταμέτρηση ενσήμων μέχρι 360 φάκελοι ανά υπάλληλο κάθε μήνα, αλλά και στην αναγνώριση-έλεγχο πληρωμής πλασματικού χρόνου μέχρι 270 περιπτώσεις κάθε μήνα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο επιτάχυνσης των απονομών

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων περιλαμβάνει υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων (με 8μηνες συμβάσεις έργου) προκειμένου να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση Διοικητή, θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους στο Ταμείο, με στόχο την στελέχωση των σχετικών κλιμακίων.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους να είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυμαπκού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.

Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και να επιταχυνθούν οι απονομές συντάξεων, προβλέπεται η απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης, με γνώση στα συνταξιοδοτικά θέματα. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε 6 μήνες.

Μάλιστα εφόσον προκύψουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες, επιτρέπεται να ανατεθεί σε όσους υπαλλήλους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ δεν έχουν ήδη αποσπαστεί παράλληλα με τα κύρια καθήκοντα της θέσης τους, κατ' εξαίρεση ο χειρισμός υποθέσεων συνταξιοδότησης για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η απασχόληση παρέχεται υπερωριακά στα καταστήματα του ΕΦΚΑ. Οι αποσπάσεις και η παράλληλη ανάθεση καθηκόντων για τους υπαλλήλους που επιλέγονται έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια εργασίας με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ το έτος.

Εξάλλου εξειδικευμένοι υπάλληλοι επιστημονικών επιμελητηρίων και συλλόγων δικηγόρων, ιατρών, φαρμακοποιών, μηχανικών μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα στην έκδοση των συντάξεων συναδέλφων τους.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησής τους, και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων, να παραμείνουν στις υπηρεσίες προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας, καθώς και των εκτελούντων χρέη αναπληρωτών τους, υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Η παράταση ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις το 2021 - Όλο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider