Πώς θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις το 2021 - Όλο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις το 2021 - Όλο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Σχέδιο «δώστε τις συντάξεις» έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας για το 2021, προκειμένου να απομειωθούν οι πάνω από 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια στα συρτάρια του ΕΦΚΑ.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων (170.000 κύριες, 120.000 επικουρικές και 12.000 εφάπαξ στην αναμονή) περιλαμβάνει υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων (με 8μηνες συμβάσεις έργου) προκειμένου να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής.

Ταυτόχρονα τα νέα αιτήματα που θα υποβάλλονται, τα οποία προβλέπεται να κινηθούν σε υψηλά επίπδα λόγω της επερχόμενης αύξησης των ορίων ηλικίας από το 2022, θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακής απονομής συντάξεων «Άτλας», όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Εκστρατεία ενίσχυσης του e -ΕΦΚΑ

Το νέο «Σώμα» έκτακτων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με συνταξιούχους των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, άτομα πλησίον της σύνταξης με ειδικές γνώσεις, αλλά και με αποσπασμένους υπαλλήλους από άλλους φορείς, καθώς και με όσους θέλουν να εργαστούν υπερωριακά.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση Διοικητή, θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους στο Ταμείο, με στόχο την στελέχωση των σχετικών κλιμακίων.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους να είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυμαπκού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.

Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και να επιταχυνθούν οι απονομές συντάξεων, προβλέπεται η απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης, με γνώση στα συνταξιοδοτικά θέματα. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε 6 μήνες.

Μάλιστα εφόσον προκύψουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες, επιτρέπεται να ανατεθεί σε όσους υπαλλήλους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ δεν έχουν ήδη αποσπαστεί παράλληλα με τα κύρια καθήκοντα της θέσης τους, κατ' εξαίρεση ο χειρισμός υποθέσεων συνταξιοδότησης για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η απασχόληση παρέχεται υπερωριακά στα καταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Οι αποσπάσεις και η παράλληλη ανάθεση καθηκόντων για τους υπαλλήλους που επιλέγονται έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Στο προσωπικό που συμμετέχει στα κλιμάκια εργασίας με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθορίζεται αποζημίωση, εφόσον επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 7.200 ευρώ το έτος.

Εξάλλου εξειδικευμένοι υπάλληλοι επιστημονικών επιμελητηρίων και συλλόγων δικηγόρων, ιατρών, φαρμακοποιών, μηχανικών μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα στην έκδοση των συντάξεων συναδέλφων τους.

Ταυτόχρονα με άλλο άρθρο, δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησής τους, και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων, να παραμείνουν στις υπηρεσίες προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας, καθώς και των εκτελούντων χρέη αναπληρωτών τους, υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Η παράταση ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις ανεξάρτητες επιχειρησιακές διοικητικές μονάδες του Ταμείου να συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας συγκεκριμένου τύπου ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στον ΕΦΚΑ είναι τεράστιες.

Τέλος επιστρέφουν στο ταμείο οι υπάλληλοι που με δικαστικές αποφάσεις έχουν αποχωρήσει από το Ταμείο, καθώς δίνεται με άλλη διάταξη, η δυνατότητα παραίτησης του Φορέα από ένδικα μέσα.

Διαβάστε επίσης

Με «επιστράτευση» συνταξιούχων υπαλλήλων θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις από τον ΕΦΚΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider