Πού κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι για να λάβουν επίδομα 800 ευρώ και έκπτωση ενοικίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι για να λάβουν επίδομα 800 ευρώ και έκπτωση ενοικίου
Στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr θα κάνουν τις αιτήσεις τους οι εργαζόμενοι, αναγράφοντας και τον αριθμό του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr θα μπορούν από την επόμενη εβδομάδα (από 1 – 10 Απριλίου) να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους οι εργαζόμενοι, προκειμένου να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχει προηγηθεί η αντίστοιχη δήλωση του εργοδότη/επιχείρησης που απασχολείται ο εργαζόμενος, που να τον δηλώνει ως μισθωτό (ή πρώην μισθωτό).

Η σχετική υπουργική απόφαση Βρούτση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αναφέρει ρητά πως τα μέτρα στήριξης αφορούν τους κάτωθι εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία:

- εργαζόμενους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας (μισθωτούς), των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, είτε επειδή ο εργοδότης κάνει χρήση της ρύθμισης για αναστολή συμβάσεων εργασίας καθώς πλήττεται από την εξάπλωση του κορονοιού, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ.

- εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Και οι δυο περιπτώσεις δικαιούχων υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων supportemployees.yeka.gr.

Τα οφέλη της αίτησης

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα υπάρχει αναρτημένο το έντυπο με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού». Αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι – άνεργοι δικαιούχοι.

Εκεί θα αναφέρουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται και τον αριθμό του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Με τον τρόπο αυτό θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το διάστημα από 15/3 μέχρι 30/4, αλλά και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό και πληρωμένη από το κράτος

Ταυτόχρονα θα τύχουν έκπτωσης κατά 40% στο ενοίκιο που πληρώνουν για το σπίτι τους αν κι εφόσον είναι Α κατοικία, αλλά και τετράμηνη αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων που έπρεπε να καταβληθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider