Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό - Ποιοι κερδίζουν (Πίνακες)

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό - Ποιοι κερδίζουν (Πίνακες)
Η αύξηση των νέων συντελεστών αναπλήρωσης φέρνει αυξήσεις σε 200.000 δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ή αυτοαπασχολούμενους.

Η αύξηση των νέων συντελεστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη και μία ημέρα, μέχρι τη συμπλήρωση 40ετίας φέρνει αυξήσεις σε 200.000 δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ή αυτοαπασχολούμενους που προσεγγίζουν ή έχουν ξεπεράσει τα 30 έτη ασφάλισης και μπορούν να αποχωρήσουν πριν τα 62 και τα 67 έτη.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από τη βήμα της Βουλής, έδωσε παραδείγματα με τις αυξήσεις που θα δοθούν στις κύριες συντάξεις, ανά κατηγορία.

Με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου (που ψηφίζεται την Πέμπτη) στα 40 χρόνια ασφάλισης, με 700 ευρώ συντάξιμο μισθό, η αύξηση που θα δοθεί θα είναι της τάξης των 50 ευρώ το μήνα.

Με 800 ευρώ συντάξιμο μισθό, η αύξηση ανέρχεται στα 58 ευρώ, ενώ με 1.000 ευρώ συντάξιμο μισθό, οι συντάξιμες αποδοχές θα «τσιμπήσουν» 72 ευρώ. Τέλος με 1.500 μισθό, ο μελλοντικός συνταξιούχος θα βελτιώσει την σύνταξή του κατά 108 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτός που έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να βγει στη σύνταξη, μπορεί με επιπλέον έτη ασφαλιστικού βίου (πραγματικού ή πλασματικού με εξαγορά), να κερδίσει στη σύνταξή του:

  • 25 ευρώ επιπλέον στη μηνιαία σύνταξη για κάθε έξτρα χρόνο δουλειάς, αν ο συντάξιμος μισθός ανέρχεται σε 1.000 ευρώ
  • 38 ευρώ επιπλέον στη μηνιαία σύνταξη για κάθε έξτρα χρόνο δουλειάς, αν ο συντάξιμος μισθός ανέρχεται σε 1.500 ευρώ
  • 50 ευρώ επιπλέον στη μηνιαία σύνταξη για κάθε έξτρα χρόνο δουλειάς, αν ο συντάξιμος μισθός ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και
  • 63 ευρώ επιπλέον στη μηνιαία σύνταξη για κάθε έξτρα χρόνο δουλειάς, αν ο συντάξιμος μισθός ανέρχεται σε 2.500 ευρώ. Με μια επιπλέον πενταετία για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα μπορεί να αυξήσει την σύνταξή του κατά 315 ευρώ.

Κερδισμένοι

Οι κερδισμένοι που θα λάβουν αυξήσεις στην σύνταξή τους που κυμαίνονται από 12 έως και 250 ευρώ το μήνα, είναι κατά κύριο λόγο όσοι συνταξιούχοι έχουν αποχωρήσει μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου του 2016, έχουν δουλέψει για πάνω από 30 έτη και δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις στις συντάξεις τους και τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα δοθούν στους δικαιούχους με την σύνταξη Ιουνίου που θα πιστωθεί στο τέλος Μαΐου.

Αυξήσεις θα λάβουν και οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για εκείνους που έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους από 1/1/2019. Ωστόσο οι τυχόν αυξήσεις θα «σπάσουν» σε 5 ετήσιες δόσεις, από το 2020 έως και το 2024.

Πίνακας_1 ασφαλιστικόΠίνακας_2_ασφαλιστικό

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider