ΔΕΗ: Τι αλλάζει για τους καταναλωτές και τους εναλλακτικούς παρόχους

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Τι αλλάζει για τους καταναλωτές και τους εναλλακτικούς παρόχους
Νέα δεδομένα για τους καταναλωτές αλλά και τους εναλλακτικούς παρόχους δημιουργούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Νέα δεδομένα για τους καταναλωτές, αλλά και τους εναλλακτικούς παρόχους δημιουργούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν θα επιβαρύνουν ουσιαστικά τους καταναλωτές, καθώς η ανατίμηση θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψηφισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 13% στο 6% δεν θα εφαρμοστεί τελικά, καθώς η επιχείρηση έχει ανάγκη από ζεστό χρήμα το οποίο θα προέλθει από τις εν λόγω αυξήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα προβλεπόμενο πλεόνασμα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

«Θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), έτσι ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα γίνει στους λογαριασμούς του ρεύματος», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ με αυτόν τον τρόπο θα πάρει παραπάνω λεφτά στα ταμεία της και ο καταναλωτής την ίδια στιγμή δε θα βγάλει παραπάνω λεφτά από την τσέπη του».

Ωστόσο, κάποιοι καταναλωτές θα αντιληφθούν τις αυξήσεις, όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, πηγή της αγοράς. «Υπάρχουν καταναλωτές οι οποίοι εξυπηρετούνται με μηνιαίο λογαριασμό. Αυτοί οι λογαριασμοί εκδίδονται κανονικά αυτούς τους μήνες. Υποτίθεται ότι θα ήταν μειωμένοι κατά το ποσοστό μείωσης του ΦΠΑ που είχε εξαγγελθεί και θα ίσχυε από 1η Μαΐου. Δεν ξέρουμε από πότε θα ισχύσει η αλλαγή που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση. Πάντως το γεγονός ότι δεν θα εφαρμοστεί η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς είναι μάλλον οξύμωρο να θεωρείται ως μια αναίμακτη παρέμβαση στα τιμολόγια», σημειώνει σχετικά. Υπό αμφισβήτηση από το προωθούμενο σχέδιο τίθενται και τα αναμενόμενα έσοδα. «Η ΔΕΗ αναμένεται ότι θα έχει έσοδα σε ετήσια βάση περί τα 470 εκατ. ευρώ αν η αύξηση είναι της τάξεως του 10%. Αυτό θα ισχύσει αν η ΔΕΗ διατηρήσει το υπάρχον πελατολόγιό της. Όμως, βρισκόμαστε σε φάση όπου επιδιώκεται άνοιγμα της αγοράς», προσθέτει η συγκεκριμένη πηγή.

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δρομολογούμενες αλλαγές στους εναλλακτικούς παρόχους. Σε αυτή τη φάση οι απόψεις διίστανται καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η ανατίμηση του ρεύματος αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για μικρές ανατιμήσεις στα τιμολόγια των εναλλακτικών παρόχων ενώ από την άλλη, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να ανοίξει περαιτέρω η αγορά και να αυξήσουν τα μερίδιά τους οι ιδιώτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider