Πώς θα κατανεμηθούν τα 2,7 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE - Τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα κατανεμηθούν τα 2,7 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE - Τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση
 Η εκταμίευση των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Στην επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, αλλά και του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του έτους, καθώς και στην παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν μέσα στο καλοκαίρι θα κατευθυνθούν τα 2,7 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Κομισιόν, μέσω του προγράμματος SURE.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες τα μέτρα που υπέβαλε n ελληνική κυβέρνηση προς ένταξη στο πρόγραμμα και το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ως δάνειο ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι σήμερα το κόστος των μέτρων στήριξης της απασχόλησης λόγω της κρίσης του κορονοϊού (αναστολές, αποζημιώσεις, επιδόματα κλπ.) υπολογίζονται σε 1,56 δισ. ευρώ. Αυτά τα μέτρο, όπως επίσης και η επέκτασή τους για τους επόμενους μήνες, θα καλυφθούν από τα κοινοτικά κονδύλια του SURE.

Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων που θα διοχετευτούν τα κοινοτικά κονδύλια, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και για Νοέμβριο σε επιχειρήσεις εστίασης,
    τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ
  • παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζόμενους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους
  • νέα παράταση επιδομάτων ανεργίας που έληξαν πρόσφατα, τόσο για βραχυχρόνια όσο και για μακροχρόνια ανέργους
  • επιδότηση εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 100% για τις εποχικές επιχειρήσεις, n οποία έχει προς το παρόν νομοθετηθεί για το τρίτο τρίμηνο του έτους (1n Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου) και αναμένεται να παραταθεί.

Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου πληττόμενους κλάδους επεκτάθηκε για Αύγουστο και Σεπτέμβριο και τώρα εξετάζεται η παράτασή τους μέχρι το τέλος του έτους, καθώς π νέα έξαρση της πανδημίας και η συνεπακόλουθη μείωση της κατανάλωσης απειλεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους.

Το αίτημα της Ελλάδος

Η Ελλάδα απευθύνθηκε στην Επιτροπή για στήριξη μέσω του SURE, διεκδικώντας κοινοτικά κονδύλια για τις εξής δαπάνες:
• ειδική αποζημίωση για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν λόγω της κρίσης του κορονοϊού
• κάλυψη του κόστους των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων
• επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους
• πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης εργασίας ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
• κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργοδοτών για εποχικούς εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού, της εστίασης και γενικά των υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει αναδρομικά δαπάνες σχετικές με τη στήριξη της απασχόλησης που έχουν γίνει από 1.1.2020.

Επομένως θα διοχετευτεί στα μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider