Τη μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών από όλες τις τράπεζες προανήγγειλε το απόγευμα της Δευτέρας  η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία σημείωσε επίσης πως στόχος είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ώστε εντός του α' τριμήνου του 2016 να γίνει η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

«Πολύ σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις από όλες τις τράπεζες για τη μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών για τις συνήθεις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα», υπογράμμισε η Λούκα Κατσέλη κατά τη δημόσια παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2015.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο χαιρετισμό της σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται και το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε σε κανονικές μεθόδους χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Επίσης ανέφερε ότι αναμένεται η πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διότι όπως είπε «τα κόκκινα δάνεια είναι βραχνάς και για τις τράπεζες».

 Όσο για το επόμενο βήμα, είπε ότι είναι η επαναφορά των καταθέσεων στις τράπεζες σημειώνονταςπως «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης».

Για την αύξηση της χρήσης των ΡΟS και των ηλεκτρονικών πληρωμών από περισσότερες επιχειρήσεις σημείωσε «ήταν ένα παράπλευρο κέρδος» και επανέλαβε την άποψή της για τα clasters υπογραμμίζοντας ότι το 89% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται από αλυσίδες αξίας άρα η μεγάλη πρόκληση για όλους μας είναι να φτιαχτούν τέτοιες συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της εξωστρέφειας.

Τέλος υπογράμμισε ότι σχεδιάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υποστηρίξουν κυρίως μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις "αλλά όχι μόνο" συμπλήρωσε η ίδια και γνωστοποίησε ότι η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέσα στον επόμενο μήνα.