Πρώτη κατοικία: Πάνω από 40.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα-γέφυρα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: Πάνω από 40.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα-γέφυρα
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για προστασία πρώτης κατοικίας θα υπερβούν τις 100.000.

Αυξημένη κινητικότητα εμφανίζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που προσφέρει προστασία πρώτης κατοικίας στους κορονόπληκτους, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 40.000 τον πρώτο μήνα λειτουργίας.

Αυτό αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση των πληττόμενων δανειοληπτών παρά το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο ενεργοποιήθηκε εν μέσω θέρους. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 16 Αυγούστου, είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 30.468 αιτήσεις.

Εκτιμούν δε ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου -που παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα– θα υπερβούν τις 100.000 οι αιτήσεις, στέφοντας με επιτυχία την πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών θα προστατέψει από τον πλειστηριασμό τις κατοικίες όσων βρέθηκαν σε αδυναμία λόγω της πανδημικής κρίσης.

«Κλειδί» για την επιτυχία της νέας πλατφόρμας, σε σύγκριση με την προηγούμενη είναι η μη ανάγκη υποβολής δικαιολογητικών και η μηδενική γραφειοκρατία. Αρκεί η ηλεκτρονική αίτηση και -όπου το σύστημα δεν το αναγνωρίζει αυτόματα- η υπόδειξη του ακινήτου που αποτελεί την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι επιλέξιμοι οφειλέτες κυμαίνονται μεταξύ 250.000 και 300.000, ωστόσο, ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς λόγω της μη ξεκάθαρης εικόνας για όσους έχουν λάβει ενισχύσεις λόγω covid-19. Επίσης, η εικόνα είναι ακόμη πιο σύνθετη γιατί το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει τόσο «κόκκινα» όσο και «πράσινα» δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα-γέφυρα προβλέπει επιδότηση δόσης έως και 90% για τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες με κλιμακούμενα -μειούμενα- ποσοστά επιδότησης επί τρία διαδοχικά τρίμηνα. Οι καταβολές της επιδότησης θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το διάστημα από Οκτώβριο έως Ιανουάριο. Το σημείο εκκίνησης θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι απαιτητή η δόση του στεγαστικού δανείου, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει μορατόρια σε ένα ευρύ φάσμα δανείων, με έμφαση στους πληγέντες από την πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider