Το φθινόπωρο έρχεται το σχέδιο για την bad bank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το φθινόπωρο έρχεται το σχέδιο για την bad bank
H ΤτΕ επαναφέρει την πρόταση της bad bank που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το σχέδιο «Ηρακλής» και αποκαλύπτει ότι επεξεργάζεται ήδη το σχετικό σχήμα.

Στα χέρια του SSM βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου το πρώτο σχέδιο της πρότασης που έχει ετοιμάσει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, ενώ στο τέλος του φθινοπώρου αναμένεται να κατατεθεί η ολοκληρωμένη πρόταση που θα προκύψει από τις εκτεταμμένες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτό αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, εξηγώντας ότι ταυτόχρονα η πρόταση κοινοποιήθηκε στα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και πλέον βρίσκεται σε επεξεργασία από τους συμβούλους της ΤτΕ.

Στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020, επισημαίνεται ότι απαιτούνται πρόσθετα εργαλεία για την εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά του «Ηρακλή». Η εταιρεία διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company), γνωστή ως bad bank, θα αναλάβει τη διάθεση μέρους των NPEs, ενώ θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Αποκαλύπτει δε ότι επεξεργάζεται ένα σχήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιβράδυνση στα σχέδια εξυγίανσης

Όπως επισημαίνει η ίδια έκθεση, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας άλλαξαν τις συνθήκες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν αναθεωρήσει τα σχέδια υλοποίησης τιτλοποιήσεων, γεγονός που θα καθυστερήσει την αποκλιμάκωση των NPEs που παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, σημειώνει η ΤτΕ, παρά τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία και τις τράπεζες, αναμένεται εισροή νέων κόκκινων δανείων, ιδίως από τις αρχές του επόμενου έτους. Το ύψος της νέας γενιάς NPEs θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας το τρέχον έτος, καθώς και την επακόλουθη ανάκαμψη.

Στην έκθεση τονίζεται, τέλος, ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει.

Στις λύσεις που προκρίνει, μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα περιλαμβάνεται η στήριξη των τραπεζών ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο, που αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία και, κυρίως, τη χρηματοδότηση δυναμικών κλάδων και επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider