Επανεκκινούν τις τιτλοποιήσεις οι Eurobank και η Alpha Bank, μετά από σύντομο διάστημα «παγώματος» των συναλλαγών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό αποκάλυψαν οι διοικήσεις των δύο συστημικών ιδρυμάτων στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄τριμήνου στους επενδυτές την εβδομάδα που πέρασε, δίνοντας τον τόνο της επιστροφής στην κανονικότητα για τα deals των κόκκινων δανείων.

Η Alpha Bank αποκάλυψε ότι ξεκινά τις επόμενες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για τη συναλλαγή «Galaxy», την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή». Το ύψος της τιτλοποίησης, ωστόσο, θα μειωθεί από 12 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός σε 7,5-10 δισ. ευρώ, παραμένοντας πάντως μια από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις σε πανευρωπαίκό επίπεδο.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ενώ ζωηρό προδιαγράφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή η Διοίκηση. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός της Alpha Bank, ο οποίος περιλαμβάνει τη μετατροπή της εισηγμένης εταιρείας σε εταιρεία συμμετοχών, απόσχιση και εισφορά του συνόλου σχεδόν των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα τραπεζική θυγατρική.

Την αυλαία των τιτλοποιήσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα ανοίγει η Eurobank με τη συναλλαγή «Cairo» ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Τις προηγούμενες ημέρες, οι τιτλοποιήσεις Cairo I και Cairo II έλαβαν το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενταχθούν στον «Ηρακλή». Σε διαδικασία εξέτασης βρίσκεται η επιμέρους τιτλοποίηση Cairo III.

Στο ταμείο εγγυοδοσίας αναμένεται να στραφούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στις δυσχερείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία και να κάνουν δυναμικό «restart». Σημειώνεται ότι με τις τιτλοποιήσεις αυτές, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας θα μειωθεί δραστικά στο 15% το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Όπως δήλωσε η διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών την Παρασκευή, οι τίτλοι mezzanine και Junior θα διανεμηθούν στους μετόχους στις αρχές Σεπτεμβρίου και ήδη η Eurobank έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.