Πρώτη κατοικία: Σήμερα από τις τράπεζες τα στοιχεία για τους πληγέντες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη κατοικία: Σήμερα από τις τράπεζες τα στοιχεία για τους πληγέντες
Οι Θεσμοί αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις για να μειωθεί σημαντικά η περίμετρος όσων θα περιληφθούν στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σήμερα Παρασκευή, αντί για τη Δευτέρα που ήταν η αρχική προθεσμία, θα αποστείλουν στο Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για τους δανειολήπτες που περιλαμβάνονται στις έκτακτες διατάξεις για τους πληγέντες της πανδημίας οι τράπεζες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, οι Θεσμοί αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις για να μειωθεί σημαντικά η περίμετρος όσων θα περιληφθούν στο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Αυγούστου που θα ισχύσει ο νέος πτωχευτικός νόμος. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές θα συμβιβαστούν ανάμεσα στο 1/3 και 1/2 των δανειοληπτών που θα θεωρούνται επιλέξιμοι για την προστασία της κατοικίας τους με επιδότηση ενοικίου.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει επεξεργασία των στοιχείων -με τα σχετικά «παζάρια» μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης– και οριστικοποίηση των κριτηρίων έως τα μέσα Ιουνίου, προκειμένου ο νέος Κώδικας να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα. Θυμίζεται ότι προς το παρόν έχει παραταθεί το προηγούμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά τρεις μήνες έως τις 31 Ιουλίου προκειμένου να ψηφιστεί ο νέος πτωχευτικός για τα χρέη των ιδιωτών.

Όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, έχει προβλεφθεί πακέτο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και τη στήριξη ενήμερων δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Το Δημόσιο θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Η ευνοϊκή διάταξη δεν θα καλύπτει μόνο όσους είχαν «κόκκινα δάνεια» στο τέλος του 2018 αλλά και όσους βρέθηκαν στη δυσχερή θέση να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και έως σήμερα λόγω της πανδημικής κρίσης. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.