Ιωάννου (Eurobank): Ενεργή διαχείριση 6.000 ακινήτων αξίας 2,1 δισ. ευρώ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιωάννου (Eurobank): Ενεργή διαχείριση 6.000 ακινήτων αξίας 2,1 δισ. ευρώ
Ο όμιλος Eurobank σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στο real estate έως το 2022. 

Από «βαρύδι» σε «όπλο» κερδοφορίας και ανάπτυξης σχεδιάζει να μετατρέψει το απόθεμα των 6.000 ακινήτων που έχει συσσωρεύσει η Eurobank στο ενεργητικό της, συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε σήμερα, Παρασκευή, σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Σταύρος Ιωάννου, ο όμιλος Eurobank σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στο real estate έως το 2022.

Ειδικότερα, η στρατηγική διαχείρισης των ακινήτων που υλοποιεί η θυγατρική -πλέον- Grivalia υπό τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Eurobank και CEO της Grivalia Manco Γιώργο Χρυσικό , ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι «τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου ακινήτων προδιαγράφονται σημαντικά στην παρούσα συγκυρία». Σημειώνεται ότι μετά την απορρόφηση της Grivalia, η Eurobank απέκτησε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Grivalia αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ αλλά και συμμετοχή κατά 25% στην Grivalia Hospitality, η οποία δραστηριοποιείται επενδυτικά στον πολλά υποσχόμενο ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική ενημέρωση, στην Ελλάδα, η ανάκαμψη των τιμών καθυστέρησε αλλά, πλέον, έχει ξεκινήσει, αν και η απόσταση παραμένει σημαντική σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Παραμένουν όμως χαμηλές και σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας ανταγωνιστική την ελληνική κτηματαγορά. Εξάλλου, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, τόσο τις επίσημες όσο και της αγοράς, η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η ποικιλομορφία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Eurobank επιβάλλει μια πιο σύνθετη, πολυεπίπεδη στρατηγική ανάπτυξης και αξιοποίησής του. Η στρατηγική περιλαμβάνει δύο άξονες. Πρώτον, την ενεργή διαχείριση των ακινήτων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικό προφίλ, ώστε η τράπεζα να αυξήσει τα έσοδα από μισθώσεις κατά την περίοδο διακράτησης αυτών των ακινήτων. Δεύτερον, την αποτελεσματική ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων και μεμονωμένων ακινήτων, εκμεταλλευόμενη το υφιστάμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι που θέτει η Διοίκηση είναι:

  • Η δημιουργία νέων αγορών κτιρίων προς εκμετάλλευση. Συνεκτιμάται η προοπτική αξιοποίησης περιοχών με δυναμική ανάπτυξης που προκύπτουν από τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό μεγάλων υποδομών (π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, νέες γραμμές μετρό κ.ά.).
  • Αναβάθμιση γηρασμένου κτιριακού αποθέματος στη βάση των διεθνών προτύπων και τάσεων για την πράσινη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
  • Η ενεργή διαχείριση οικιστικών ακινήτων.
  • Στον κλάδο των τουριστικών ακινήτων, που γνωρίζει δυναμική ανάπτυξη και είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στη χώρα μας, η Eurobank, μέσω της συμμετοχής της στην Grivalia Hospitality κατά 25% και σε συνεργασία με την Eurolife και το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο M&G, προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις και σε τουριστικά ακίνητα. Ενδεικτικά αναφέρονται το κτίριο του ξενοδοχείου Olympos Naoussa στη Θεσσαλονίκη, το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Aman στο Πόρτο Χέλι, τα Αστέρια της Γλυφάδας, κ.λπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider