Πόσο πωλούνται τα κόκκινα δάνεια με εξασφαλίσεις

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο πωλούνται τα κόκκινα δάνεια με εξασφαλίσεις
Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσε την πώληση του πακέτου «Symbol» ύψους 900 εκατ. ευρώ στο 28% της αξίας του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

Σε πέντε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις έχει μπει έως σήμερα «πωλητήριο» από τις ελληνικές τράπεζες, με το τίμημα να κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30% περίπου για τα τρία εξ αυτών που έχουν ολοκληρωθεί.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσε την πώληση του πακέτου «Symbol» ύψους 900 εκατ. ευρώ στο 28% της αξίας του ανεξόφλητου κεφαλαίου. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια προς μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επαγγελματίες, και αποτελεί την πρώτη συναλλαγή του είδους της που πραγματοποιεί η ΕΤΕ. Ουσιαστικά το deal έχει κλείσει από το περασμένο καλοκαίρι.

Η πρώτη συναλλαγή «κόκκινου πακέτου» εξασφαλισμένων δανείων πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς τον Μάιο του 2018, γνωστό ως «Amoeba». Το χαρτοφυλάκιο πωλήθηκε στην Bain στο 29,6% της αξίας του και η συναλλαγή θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, θέτοντας υψηλά τον πήχη για το σύνολο του κλάδου. Το «πακέτο» περιλάμβανε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικής λογιστικής αξίας 1,45 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις ακίνητα.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Alpha Bank παίρνει τη σκυτάλη με τη συναλλαγή «Jupiter». Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικής λογιστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Το τίμημα που κατέβαλε το fund Apollo διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα, στο 25% (300 εκατ.ευρώ).

Σε εξέλιξη δύο deals

Παράλληλα, το δεύτερο εξασφαλισμένο χαρτοφυλάκιο δρομολογεί προς πώληση η Alpha Bank, μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το «Neptune» το οποίο περιλαμβάνει εταιρικά δάνεια με εξασφάλιση ακίνητα. Στα μέσα Νοεμβρίου κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα funds Apollo, Bain και Fortress και έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους. Το πακέτο περιλαμβάνει δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε περίπου 1.100 -μικρομεσαίες- επιχειρήσεις. Τα δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Ένα ακόμη «κόκκινο χαρτοφυλάκιο» βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το «Icon», για το οποίο κατατέθηκαν ήδη μη δεσμευτικές προσφορές και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες. Στον δεύτερο γύρο πέρασαν οι Apollo, Centerbridge, Fortress, καθώς και η κοινοπραξία Elliott-Bain. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα δάνεια -ή δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση- μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων, υπολειπόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider