Standard & Poor’s: Αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Standard & Poor’s: Αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες
Σε αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank από «B-» σε «B», με θετικό το outlook από σταθερό προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης. Αμετάβλητη στο «Β-» Τράπεζα Πειραιώς με αναβάθμιση του outlook σε θετικό.

Στην αναβάθμιση των ελληνικών συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, την Παρασκευή.

Ο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα των τρίων εκ των τεσσάρων τραπεζών και συγκεκριμένα της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank από «B-» σε «B», με θετικό το outlook από σταθερό, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο «B-», αναβαθμίζοντας ωστόσο το outlook της τράπεζας από σταθερό σε θετικό.

Η αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αντανακλά το γεγονός ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη θα κάνει καλό στις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος.

Ο οίκος σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης στις 20 Απρίλιου του 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2019 μπήκε οριστικό τέλος στα capital controls χωρίς δυσμενή αντίκτυπο στις καταθέσεις.

Η Standard & Poor's εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% την τριετία 2019-2022, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η εσωτερική ζήτηση και οι ισχυρός εξαγωγικός τομέας της χώρας εκτιμά ότι θα συνεχιστούν.

Παράλληλα όπως επισημαίνει ο οίκος ανακάμπτει η εγχώρια στεγαστική αγορά. Όπως σημειώνει, η διόρθωση στις τιμές έληξε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 μετά από πτώση μεγαλύτερη από 40% από το 2008 και έπειτα. Οι τιμές των εμπορικών κτιρίων και κατοικιών έχουν αυξηθεί σημαντικά έκτοτε, ειδικά στο πρώτο μισό του 2019, αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις πόλεις. Η ανάκαμψη της αγοράς οφείλεται στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, στις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, στην αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, στο πρόγραμμα της Golden Visa καθώς και στην υψηλή ζήτηση για τουριστικά καταλύματα.

Ο ρυθμός της ανάκαμψης των τιμών των εμπορικών κτιρίων και των κατοικιών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs περίπου 75 δισ. ευρώ από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

Η Standard & Poor's προβλέπει ότι το συνολικό ποσοστό των NPEs μπορεί να μειωθεί κάτω από το 35% ως το τέλος του 2020 και στο 25% το 2021, από περίπου 46,7% που καταγράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο οίκος αναφέρει πως οι περισσότερες τράπεζες έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για την άμεση πώληση ή τιτλοποίηση NPEs ενώ επισημαίνει πως το σχέδιο «Ηρακλής», που εγκρίθηκε από την DG Comp, θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις υψηλού επιπέδου των ελληνικών τραπεζών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις NPEs, αν και ο βαθμός αξιοποίησης του σχεδίου από κάθε τράπεζα διαφοροποιείται και θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους που θα τεθούν.

  • Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα αναφέρει η S&P αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στη διαχείριση του μεγάλου όγκου των NPEs.

  • Alpha Bank

Η Standard & Poor's εκτιμά η Alpha Bank μπορεί να εκμεταλλευτεί το «κεφαλαιακό μαξιλάρι» που είναι μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  • Eurobank

Σε καλή θέση βρίσκεται και η Eurobank για να ωφεληθεί από τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις μείωσης του ρίσκου που έχει ήδη λάβει. Ήδη υπάρχουν εργασίες για το διαχωρισμό τμήματος των assets της, που δεν συνδέονται άμεσα με τις κύριες τραπεζικές της δραστηριότητες, σε ξεχωριστή μονάδα. Όπως επισημαίνει ο οίκος η συγχώνευση της τράπεζας με την Grivalia, δεν έφερε μόνο κεφαλαιακά οφέλη, αλλά και εξιδείκευση.

  • Τράπεζα Πειραιώς

Ο οίκος εκτιμά πως η Τράπεζα Πειραιώς, θα καταφέρει σταδιακά να μειώσει τον μεγάλο όγκο των NPEs της, αλλά διαθέτει μικρότερο χώρο για να κινηθεί. Όπως αναφέρει, η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη μικρότερη κάλυψη ρευστότητας και κεφαλαιακά αποθέματα. Η αναβάθμιση του outlook της σε θετικό, ωστόσο, αντανακλά το γεγονός ότι πλάνο μείωσης ρίσκου και η πιστοληπτική της αξιοπιστία θα μπορούσαν να βελτιωθούν μαζί με την γενική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και τη γενική μείωση ρίσκου στην ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider