Τρεις νέοι servicers μπαίνουν στην αγορά κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρεις νέοι servicers μπαίνουν στην αγορά κόκκινων δανείων
Δύο από τους νέους παίκτες προέρχονται από το Νέο Βασίλειο, ενώ ο τρίτος είναι η Alternative Financial Solutions που σύστησαν οι Πειραιώς και Intrum.

Τρεις ακόμη εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» απαιτήσεων (servicers) έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος: η Mount Street, η NPA Servicing και η AFS των Τράπεζα Πειραιώς - Intrum.

Οι δύο πρώτοι servicers έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκονταν πολλούς μήνες στην «ουρά» για έγκριση από την κεντρική τράπεζα. Η Alternative Financial Solutions αναμενόταν να λάβει άδεια λειτουργίας εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της και τυπικά ως νέα εταιρεία την 1η Οκτωβρίου. Η σχετική απόφαση της ΤτΕ εκδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Βέβαια, η AFS κάθε άλλο παρά καινούργια είναι. Ουσιαστικά, θα διαχειρίζεται NPEs ύψους 27 δισ. ευρώ τα οποία θα παραμείνουν στο ενεργητικό της Τράπεζας Πειραιώς. Από αρχές του μήνα, το 80% έχει μεταβιβαστεί στην Intrum, ενώ το 20% παραμένει στην τράπεζα. Επί της ουσίας, βέβαια, με τη σύσταση της νέας εταιρείας, η διαχείριση των κόκκινων δανείων περνά από την τραπεζική στη δευτερογενή αγορά NPEs.

Πλέον, η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων αριθμεί 21 servicers, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θα κατορθώσουν να επιβιώσουν όλοι αυτοί οι παίκτες. Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι θα εδραιωθούν σε βάθος χρόνου 4-5 μεγάλες εταιρείες (ίσως τραπεζογενείς), ενώ 3-4 ακόμη εταιρείες-δορυφόροι θα επιβιώσουν λόγω εξειδίκευσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πιστώσεων, όπως στεγαστικά, επιχειρηματικά ή άλλα δάνεια.

servicers

Σημειώνεται ότι ήδη το 20% του συνόλου μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φύγει από τα χέρια των τραπεζών και βρίσκεται στους servicers. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, πρόκειται για απαιτήσεις ύψους 17,5 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές είναι πολύ πιο εξειδικευμένες στην είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων, και πλήρως απελευθερωμένες από τις υποχρεώσεις αυστηρής εποπτείας που βαραίνουν τις συστημικές τράπεζες, πηγές του κλάδου επισημαίνουν ότι το πρόβλημα του υψηλού ιδιωτικού χρέους παραμένει και ότι, ανεξάρτητα από το ποιος διαχειρίζεται τα NPEs, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν υπερχρεωμένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider